Gentlezing | Aan tafel in de Bijlokeabdij

Anton Ervynck, Erfgoedonderzoeker Natuurwetenschappen van het Agentschap Onroerend Erfgoed spreekt over de voeding in de Bijlokeabdij tijdens de middeleeuwen. Hoe zag de voeding van de monniken en kloosterzusters van eeuwen geleden er uit? Heel gezond, denkt de groenten- en kruidenliefhebber. Uitermate sober, is een andere mening, omdat er strenge voedingsregels werden gevolgd. Viel best mee, zal een scepticus betogen, want er werd volop gezondigd tegen de voorschriften. Een marxist zal er bovendien op wijzen dat de abdijen vele leden van voorname en rijke families in hun midden hadden en beschikten over een uitgestrekt grondbezit, vol wild en ander lekkers. Het beeld van de kloosterkeuken wordt dus steeds gekleurd door wie er naar kijkt. Maar gelukkig is er ook een neutrale toeschouwer: de archeoloog. Die graaft het bewijsmateriaal op dat toelaat de kloosterkeuken op een verantwoorde wijze te reconstrueren. Het recente onderzoek van consumptieafval uit de Gentse Bijlokeabdij is daar een goed voorbeeld van. Om het besluit al meteen te verklappen: eens te meer blijkt dat er van alle clichés wel iets aan is maar dat het echte verhaal, in al zijn complexiteit, veel meer boeit. In samenwerking met Bibliotheek De Krook

Gentlezing | Aan tafel in de Bijlokeabdij
Datum:
29 okt. 2020
Startuur:
19:30
Einduur:
21:00
Organisator:
Vormingplus Gent-Eeklo
Locatie:
Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1 , Gent