Lezing Geert Sels - Boekvoorstelling 'Kunst voor das Reich. Op zoek naar naziroofkunst uit België'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er een immense kunstroof plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi's kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Voor het eerst wordt dat verhaal voor België verteld. Hoe konden schilderijen van Memling, Van der Weyden, Brueghel, Jordaens en Cranach zomaar het land verlaten?

Na 8 jaar onderzoek legt Geert Sels de puzzelstukken bij elkaar die hij aantrof in verschillende archieven. De resultaten van zijn speurwerk verzamelde hij in het boek ‘Kunst voor das Reich. Op zoek naar naziroofkunst uit België’ die hij voorstelt in ons museum. Ook in het MSK worden kunstwerken gehuisvest, zoals het ‘Portret van Antonius Triest’ door Gaspar de Crayer (ca. 1627-30), die na de nazikunstroof in Gent terecht zijn gekomen.

Geert Sels is cultuurredacteur van De Standaard. Daarnaast is hij geassocieerd onderzoeker van het CegeSoma, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij. Voor de reeks over naziroofkunst kreeg hij de Loep voor de beste onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland.

Inschrijven is verplicht.


Kunst voor das reich 2
Datum:
05 feb. 2023
Startuur:
11:00
Einduur:
12:30
Organisator:
MSK
Locatie:
MSK
Hofbouwlaan 28, Gent