De prijs van de prijs

Literaire prijzen creëren positieve aandacht voor de literatuur, maar ten koste van wie of wat?

Literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied bestaan al eeuwen. Al in de 15de eeuw organiseerden rederijkers hun bekende landjuwelen en in de 18de eeuw namen literaire genootschappen het initiatief voor de eerste schrijfwedstrijden. Die prijzen hadden als doel om het aanzien en de status van de literatuur te bevorderen. Anno 2022 is dat niet veel anders. De literaire prijs is niet meer weg te denken uit de literaire wereld. Prijzen maken auteurs. Ze plaatsen auteurs en hun bekroonde werken in de schijnwerpers en creëren publieke aandacht voor de literatuur.

Liefhebbers van boeken kunnen dat enkel maar toejuichen, zou je zeggen. Toch worden er de laatste jaren steeds vaker vragen gesteld bij het nut en de noodzaak van literaire prijzen. Zo zouden ze de commercialisering van het literaire bedrijf verder helpen versterken. Auteurs die toch al bekendheid genieten, krijgen nog meer bekendheid. En omgekeerd: wie in de marge van de literatuur opereert, valt zelden in de prijzen. Op die manier versterkt de literaire prijs processen van canonvorming die vaak ten koste gaan van auteurs die afwijken van de literaire norm.

Tijdens een panelgesprek gaan specialisten in debat over deze kwesties waarbij vanuit verschillende perspectieven een kritisch licht geworpen zal worden op het fenomeen van de literaire prijs. Het panel wordt voorgezeten door Bram Lambrecht (UGent) en bestaat onder andere uit schrijver en literatuurcriticus Matthijs de Ridder en voormalig directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren Carlo Van Baelen en juryvoorzitter van de Boon editie 2022, Brigitte Raskin.

Dit debat vindt plaats in het kader van de ‘Boon voor Literatuur’, een literaire prijs die zal worden uitgereikt in Gent op 30 maart 2023.

Inschrijven

De richtprijs voor deze activiteit is €12.
Lukt dit niet voor jou? Dan kan je €8 of €5 betalen.
Wil je ons een extra duwtje in de rug geven? Dan kan je €15 of €20 betalen.
Meer info en inschrijven via https://humanitiesacademie.ugent.be/de-prijs-van-de-prijs


Boon voor literatuur
Datum:
22 feb. 2023
Startuur:
19:30
Einduur:
21:30
Organisator:
Humanities academie Ugent
Locatie:
Bibliotheek De Krook - Zaal De blauwe vogel
Miriam Makebaplein 1, Gent