Openingsavond UGent Humanities Academie

Elk academiejaar stelt de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van Ugent een van haar alumni aan als curator van de Humanities Academie. Hen wordt gevraagd een thema aan te brengen dat als een rode draad doorheen het levenslang leren aanbod loopt en ook verschillende activiteiten rond dit thema uit te werken. In 2022-2023 neemt Johan de Boose het curatorschap op zich, met Oekraïne, grensland? als thema.


Op woensdag 5 oktober stelt Humanities Academie het jaarthema “Oekraïne, grensland?” voor in aanwezigheid van Johan de Boose. Om 20u00 in de Balzaal van De Vooruit.
Oekraïne is niet meer weg te denken uit de actualiteit. Tot ieders afschuw beheerst het woord ‘oorlog’ sinds enkele maanden alle media wereldwijd. De wereld is opnieuw verdeeld in goed en kwaad, in pro en contra. Meestal is de nuancering ver te zoeken. Te midden van de wrede realiteit van de oorlog en de vaak eenzijdige berichtgeving erover wil de Humanities Academie een krachtige en gevarieerde stem laten horen. Aan de hand van getuigenissen, muziek, film, theater, tentoonstellingen, auteurslezingen en debatten proberen we een zo kleurrijk mogelijk beeld te schetsen van Oekraïne. Oekraïne is veel meer dan oorlog, geweld, waanzin en emigratie. Het is ook een land waar mensen van diverse afkomst proberen een normaal leven te leiden en hongerig zijn naar cultuur en verzoening. We geven iedereen een stem en hopen op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan een betere stand van zaken in Oost-Europa, in heel Europa, in heel de wereld.

Wat mag je verwachten?
• een lezing door Johan De Boose
• een vooruitblik op onze activiteiten
• een getuigenis door schrijfster Taisiia Nakonechna
• Oekraïense poëzie
• met een beetje geluk ook Oekraïense wijn.
meer info en inschrijven
De opbrengst van deze avond gaat naar Mission Ihor Vitenko.
Ontdek hier de Oekraïnepagina van Bibliotheek De Krook met leeslijsten.


Openingsavond Humanities Academie
Datum:
05 okt. 2022
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
Humanities Academie Ugent
Locatie:
De Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent