Virginie Lovelingwandeling (wachtlijst)

Boulevard Boubou, Microbenboulevard, de Kaserne Kaiser Wilhelm … ze zeggen je hoogstwaarschijnlijk niets. Wist je dat Gent in 1914 overspoeld werd door vluchtelingen en dat de foyer van NTGent ooit een gaarkeuken huisvestte? De Eerste Wereldoorlog deed de ‘etappestad’ op haar grondvesten daveren. Het bezette Gent had het als logistieke draaischijf van het Duitse leger erg zwaar tijdens de oorlogsjaren.

Schrijfster Virginie Loveling noteerde haar indrukken van de bezette stad vier jaar lang nauwgezet in een uiterst geheim oorlogsdagboek. En stond hier doodsangsten voor uit. Het bijhouden van een dagboek was immers streng verboden. Ze werd steeds creatiever in het vinden van schuilplaatsen voor haar verboden teksten.

Wandel mee met Walkotopia en ontdek de geschiedenis van Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Gentse geschiedkundige Leentje Van Hoorde neemt je mee in de voetsporen van Virginie Loveling, van de Lovelingtoren in de buurt van haar toenmalige woning naar het stadscentrum. De Lovelingwandeling voert je terug naar het Gent van vluchtelingen, noodhospitalen, hongerende arbeiders, handige smokkelaars, opgesloten prostituees, profiterende officieren en bange soldaten met heimwee.

Praktisch


We spreken af om 9.50u aan het Virginie Lovelinggebouw (aan de ingang van de VDAB Werkwinkel, bovenaan de helling), Koningin Maria-Hendrikaplein 70, Gent. We eindigen in de Veldstraat.

Op wachtlijst via website Avansa.


Virginie Loveling gebouw
Datum:
23 aug. 2024
Startuur:
10:00
Einduur:
12:30
Organisator:
Avansa
Locatie:
Virginie Lovelinggebouw (startpunt)
Koningin Maria-Hendrikaplein 70, Gent