Straatpoëzie

Wat is leuker dan dwalen door Gent en onverwachte flarden poëzie te ontdekken? Sinds 2000 zijn er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad gedichten aangebracht. Op de oude kades van de Gras- en Korenlei bijvoorbeeld ontdek je een fragment uit Melopee van Paul van Ostaijen, het gedicht Gelukstraat, Gent van Stefan Hertmans vind je op de zijgevel van Vooruit, ... Op deze pagina vind je de meest markante poëzie die het Gentse straatbeeld verluchten.

PAGINA IN VOORBEREIDING

Gentse Opera - Da Capo - Ramsey Nasr

Gevelsteen Opera Gent, Schouwburgstraat 3, Gent

Na de restauratie van de voorgevel van het Gentse operagebouw werd de opera als locatie in de poëzieroute opgenomen. Het gelegenheidsgedicht Da Capo van Ramsey Nasr werd in 2005 door de Stad Gent gekocht en op een arduinen plaat op de gevel aangebracht. Op 30 maart 2002 ging immers zijn regie van Mozarts opera Il Re Pastore in première in de Gentse Opera.

Opgenomen in de bundel Onhandig bloesemend (2004).

Da Capo

Korenlei - Melopee - Paul van Ostaijen

Korenlei 3, Gent

Op de oude kade van de Korenlei werd in 2000 een fragment uit het gedicht Melopee van Paul van Ostaijen aangebracht.
Een fantastische poëtische toevoeging aan de omgeving die de Gras- en Korenlei eer aandoet. De inhoud van het gedicht (een ‘melopee’ is een recitatief, een eentonig gezang) sluit perfect aan bij een stad wier naam niets anders betekent dan ‘monding’ of ‘samenvloeiing’.

Opgenomen in de bundel Nagelaten gedichten (1928).

Melopee Paul Van Ostaijen Korenlei IMG 1714 druk c Michiel Devijver

Vooruit - Gelukstraat, Gent - Stefan Hertmans

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Het oorspronkelijke ontwerp van Gelukstraat, Gent van Stefan Hertmans op de zijmuur van de Vooruit met zicht op het Rectoraat van UGent verdween in het kader van de restauratie van het gebouw.
In 2015 kwam er een nieuw ontwerp op het Zomerterras van Vooruit.

Opgenomen in de bundel Annunciaties (1997).

Gelukstraat Gent 740x1021

Gravensteen, Folterkamer - gent en ik - David Troch

Gravensteen, Folterkamer, Sint-Veerleplein 11, Gent

David Troch was Gents stadsdichter van 2014 tot 2016 en schreef in die hoedanigheid verschillende odes aan Gent. Zijn eerste stadsgedicht gent en ik werd geplaatst in 2014. Het gedicht hangt in de folterkamer van het Gravensteen waarnaar in het gedicht wordt verwezen met 'tuig / dat allemans armen en benen uit wou rekken.'

Opgenomen in de bundel een geweldige liefde. stadsgedichten (2016).

Gent en ik

Hotel Clemmen - verzoek - David Troch

Hotel Clemmen, Veldstraat 82, Gent

Een ander werk van David Troch is het gedicht verzoek, een smeekbede van een stadskassei om opgemerkt te worden tussen de prachtige pleinen, monumenten en andere bezienswaardigheden die de stad rijk is. Toepasselijk werd het gedicht dan ook op kniehoogte aangebracht, op de gevel van het Hotel Clemmen in de Veldstraat, waardoor passanten hun blik letterlijk naar straatniveau moeten verplaatsen om het werk te kunnen lezen. Het gedicht werd in 2018 op de gevel aangebracht.

Opgenomen in de bundel een geweldige liefde. stadsgedichten (2016).

Hotel clemmen

Overpoortstraat - Gent - Richard Minne

Naast Overpoortstraat 17, Gent

Het ligt niet voor de hand om het gedicht Gent van de grote Gentse dichter Richard Minne aan te brengen in een levendige uitgaansbuurt als de Overpoortstraat. Het bevindt zich in het centrum van de actie, pal tussen de cafés. Maar het gedicht komt daar zeker tot zijn recht. Ironie, humor en opstandigheid zijn de kenmerken van Minne's oeuvre en zijn kritische ode aan Gent is daar een prachtig voorbeeld van. De drager van het gedicht, een lichtkrant met grote rode letters, imiteert de taal van de omgeving van lichtkranten met reclameboodschappen. Het gedicht Gent uit 1942 is er eentje om even bij stil te staan in zowel de vroege als de late uurtjes. Het werd er in 2019 aangebracht.

Opgenomen in de bundel Wolfijzers en schietgeweren (1942).

Overpoortstraat richard minne