Historisch Café: “De Amazone van de Franse Revolutie – Het verhaal van Théroigne de Méricourt” door Sarah De Grauwe

Bij de Buren van de Abdij kruipt het bloed waar het niet gaan kan: corona maakte een einde aan de maandelijkse sessies van het Historisch Café, maar zie: daar steekt het weer de kop op. Vanaf 3 maart krijgt uw eerste zondagochtend van de maand opnieuw een geschiedkundige boost.

In het Historisch Café kunnen zowat alle thema’s aan bod komen als die maar gebracht worden door een buurtbewoner of als ze te maken hebben met onze buurt (en soms vallen die twee ankerpunten samen). Dat betekent ook dat ‘historisch’ breed opgevat wordt: wat vandaag gebeurt, is morgen al geschiedenis. Dat wordt hopelijk duidelijk in de programmatie. Die ruime insteek is een uitnodiging naar buren om ook eens een verhaal te brengen.

De spits wordt afgebeten door Sarah De Grauwe met een uiteenzetting, “De Amazone van de Franse Revolutie: Het verhaal van Théroigne de Méricourt. Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt wordt geboren in de Ardennen in een arm boerengezin. Eerst wil ze operazangeres worden, maar het lot brengt haar al gauw naar de barricaden van de Franse Revolutie. De jonge en knappe Théroigne speelt met vuur en wordt ontvoerd naar Oostenrijk. Ze belandt in een donkere kerker en schrijft er haar memoires neer…”

Sarah De Grauwe en Luc Van den Broek, beiden gepassioneerd door geschiedenis, schreven samen de wervelende biografie van een vergeten landgenote. Ze gingen op speurtocht en kwamen tot allerlei ontdekkingen, die hen in staat stelden het filmische levensverhaal van deze proto-feministe te reconstrueren.


De amazone van de franse revolutie
Datum:
03 mrt. 2024
Startuur:
10:30
Einduur:
11:30
Organisator:
De Buren van de Abdij Herberg Macharius
Locatie:
Herberg Macharius
Coyendanspark 1, Gent