'Drie boeken': aflevering 155: Wim Oosterlinck praat met Jürgen Ingels

11 oktober 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 155 is zijn gast technologie-ondernemer Jürgen Ingels van Smartfin.

"Ik houd van geschiedenisboeken. Ik vind dat de kennis van het verleden nuttig is voor de toekomst, en mijn job bestaat er voor een stuk in om te zien waar de toekomst naartoe zal gaan, zowel sociologisch als technisch."

De boekenkast van jurgen ingels 1


Jürgen Ingels (1971) is technologie-ondernemer en oprichter van Smartfin, een fonds waarmee hij investeert in Europese technologiebedrijven. Hij heeft ook een boek geschreven: 50 lessen voor ondernemers.

Zelf begon hij als investeringsmanager bij Dexia Ventures, het risicokapitaalfonds van Dexia. Hij brak door met Clear2Pay, waarmee hij pionierde in financiële technologie. Hij verkocht het bedrijf in 2014 aan het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf FIS. Nu is lid van de raad van bestuur van heel wat bedrijven, en heeft hij zijn eigen investeringsbedrijf Smartfin.

We hadden afgesproken in zijn privékantoor in Sint-Katelijne-Waver, in de bar waar hij heel wat belangrijke tijd doorbrengt.

Ji1


Ons gesprek gaat over hoe hij bedrijven vindt om in te investeren, over positieve en negatieve signalen die hem in een richting sturen. Hij vertelt over zijn mislukte praline-avontuur in Zweden en over zijn indrukwekkende verzameling rond ruimtevaart. En hij zegt waar hij het méést trots op is. En het heeft met boeken te maken.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jürgen Ingels:
1. Tom Rath: Eat Move Sleep
2. Richard J. Teweles, Edward S. Bradley: The Stock Market
3. Sesam Encyclopedie van de wereldgeschiedenis

Ji2


Luister hier naar aflevering 155 met Jürgen Ingels. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000582221019


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/10/11/drie-boeken-155-jurgen-ingels/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Ji3