'Drie boeken': aflevering 181: Wim Oosterlinck praat met Björn Rzoska

12 april 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 181 is politicus Björn Rzoska.


"Ik ben ervan overtuigd: er bestaat voor iedereen wel ergens leesvoer. Je moet het gewoon weten te ontdekken.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/10/drie-boeken-181-bjorn-rzoska/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/5HCoBukNq5XAp7vJLKYDoU?si=d32ee93440664f83

Boekenkast Bjorn Roszka1


Björn Rzoska (1973) is politicus bij Groen. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit, begon als gemeenteraadslid in de stad Lokeren en is volksvertegenwoordiger en fractieleider van zijn partij in het Vlaams Parlement. Hij was onder meer voorzitter van de coronacommissie. Hij schreef zelf een boek over Het kamp van Lokeren, waar na de tweede wereldoorlog verschillende vermeende collaborateurs opgesloten werden. Belangrijk voor zijn verhaal, want in dat kamp zat onder meer zijn grootvader aan moeders kant. Zijn grootvader aan vaders kant was een Poolse soldaat die meehielp bij de bevrijding.

BR1


Ik zocht Björn Rzoska thuis op, hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Eksaarde, deelgemeente van Lokeren. Ik passeerde mijn eigen middelbare school onderweg naar zijn huis. We gingen zitten aan zijn bureau op de eerste verdieping, waar ook de bibliotheek is. Tijdens het gesprek vertelt hij over de merkwaardige geschiedenis van het huis waar hij woont, over zijn interesse voor geschiedenis, zijn notaboekje waarin hij citaten opschrijft. De naam van mijn oud-leraar Latijn valt in het gesprek, ons gemeenschappelijk verleden, én hij onthult dat hij een boek over zijn familie aan het schrijven is, waar zijn familie zelf nog niet helemaal van op de hoogte is, blijkt.

BR2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Björn Rzoska:

1. José Samarago: Het evangelie volgens Jezus Christus
2. Joseph Pearce: Tussen Oder en Zenne. Twee rivieren, twee grootvaders, twee wereldoorlogen
3. Alice Zeniter: De kunst van het verliezen

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/10/drie-boeken-181-bjorn-rzoska/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

BR3