'Drie boeken': aflevering 59: Wim Oosterlinck praat met onderzoeksjournalist Lars Bové

15 december 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: onderzoeksjournalist Lars Bové.

Lars Bové (1980) is journalist bij de krant De Tijd en is lid van het ICIJ: International Consortium of Investigative Journalists, het consortium dat onder meer de Panama Papers, LuxLeaks en de FinCEN files uitbracht. Hij vertelt in deze aflevering onder meer hoe je als journalist precies aan zo’n onderzoeksproject werkt.
Ik was bij Lars thuis in de buurt van Mechelen om over boeken en lezen te praten. We zaten aan tafel in de living waar twee grote ballonnen hingen, een 4 en een 0 - zowel Lars als zijn vrouw zijn recent 40 geworden. Ik zag geen boeken liggen, behalve de enkele die hij klaargelegd had voor ons gesprek. Lars vertelt zo meteen waarom.

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/12/15/drie-boeken-59-lars-bove/
Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

Fear

"Ik ben als journalist geëngageerd in de zin dat je probeert dingen aan de kaak te stellen waar het fout loopt, waar je iets kan veranderen."

Ons gesprek gaat over spionage, over wat de manager van kunstenaar Banksy hem vertelde, over wat hij niét kan schrijven over de Belgische staatsveiligheid. En ik vroeg ook hoe je je voelt als je de hele tijd bezig bent met geheimen van de staat, van mensen en van banken te onthullen. Of dat geen aanslag is op je zorgeloosheid in het leven.

Banksy

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Lars Bové:

1. Bob Woodward: Fear

2. Banksy: Wall and Piece

3. Huib Modderkolk: Het is oorlog maar niemand die het zietHuib

Luister hier naar aflevering 59 van de podcast ‘drie boeken’ met onderzoeksjournalist Lars Bové:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Alle auteurs en boeken uit de aflevering vind je hier in de shownotes:

https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/12/15/drie-boeken-59-lars-bove/