Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een tweeluik vol valluiken

19 mei 2020

Jeff in Venetië, de dood in Varanasi van Geoff Dyer is een uitdagende dubbelroman. In een eerste deel volgen we de weinig ambitieuze freelance journalist Jeff Atman tijdens de Biënnale in Venetië. Samen met honderden anderen en tussen het bekijken van de kunstwerken door, slingert hij van feest naar feest en dompelt hij zichzelf onder in de losbandige sfeer. Hij beleeft een once-in-a-lifetime romantisch avontuur met een jonge Amerikaanse vrouw en dwaalt samen met haar door de kanalen van de wonderlijke stad.

In een tweede deel vertelt een journalist - of ook dit Jeff Atman is blijft in het ongewisse - over zijn verblijf in de Indiase stad Varanasi. Hoewel aanvankelijk bedoeld als een korte trip - voldoende voor het schrijven van een tekstje van 1200 woorden - raakt hij al snel gefascineerd door de cultuur en verlengt hij zijn verblijf. Zijn blik van buitenstaander lost op.

Hoewel erg verschillend van stijl - het ene deel leest bij momenten als een liefdesroman, het tweede deel als een reisreportage - slaagt Dyer er in om tientallen lijnen te trekken van de ene stad naar de andere. Voor beide steden is het water niet alleen een levensader, maar ook de weg die verbonden blijft met het afvoeren (of opstapelen van) afval en het omgaan met de dood: Venetië heeft zijn Isola di San Michele; Varanasi de rituele lijkenverbrandingen en het geloof dat wie aan de andere kant van de rivier overlijdt, zal reïncarneren als een ezel.
Beide plekken zijn bovendien verzamelplaatsen voor het vereren: de vele tempels en kerken, de kunstwerken van Damien Hirst en andere kunstpauzen, of de beeltenissen van goden, ... maar ook voor het banale: imitaties van de werkelijkheid, ter wille van de omstaanders.

Iedereen in de stad heeft zijn rol, een rol die altijd dezelfde lijkt gebleven - de gondelier die vandaag door de Venetiaanse kanalen schrijdt, is de reïncarnatie van de gondelier van meer dan honderd jaar geleden - toen Thomas Mann zijn De dood in Venetië schreef. We herhalen de rituelen omwille van de rituelen, en doen ook daarmee net dat wat we ook vroeger al deden: het bezweren van een verlangen.

Synopsis

Twee verhalen: een freelance-journalist van bijna middelbare leeftijd beleeft momenten van verlossing en verval in de kunstwereld van Venetie͏̈ ; een andere journalist neemt in India steeds meer de levenswijze over van zijn omgeving.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Jeff in Venetië, de dood in Varanasi
Titel:
Jeff in Venetië, de dood in Varanasi
Auteur:
Geoff Dyer
# pagina's:
332 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Agathon
ISBN:
9789000337248
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Venetië

Gerelateerde leestips