Tom Houtman

Ik studeerde Beeldende Kunsten aan de Hogeschool Gent (KASK) met specialisatie grafische kunsten ( etsen, hoog-, vlak- en diepdruk). Sinds 1994 verblijf ik in Gent en (her)iontdek de stad dageljiks. Als cultuurliefhebber, geloof ik je dingen beter begrijpt door er een boek over te lezen, dan het zelf te beleven.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn ouders en grootouders. Mijn vader leest graag geschiedenis en non-fictie, mijn moeder houdt van poëzie, romans en jeugdliteratuur. Mijn broer houdt van van sciencefiction en thrillers. Allemaal houden we van strips. Voor mij is het een beetje een combinatie van alle bovengenoemde, met dat verschil dat ik me durf wagen aan zogenaamde 'vergeelde' auteurs als Streuvels, Tindemans, Couperus of Lampo. Tegenwoordig lees ik meest historische romans en historische biografieën.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Onder het mom van 'mijn kennis van het Frans onderhouden' , lees - en herlees - ik mijn Maigrets. De leuke detectiveromannetjes van Simenon, waarin het altijd slecht weer lijkt.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Naast alle stripfiguren uit mijn jeugdjaren (voor de sfeer!), de auteurs die ik te gast had als beheerder van een schrijversresidentie (uit nostalgie!), graag de groten als Bredero, Erasmus, Vondel, Multatuli en Van Ostaijen. Natuurlijk ook Dirk Martens, Louis Paul Boon, Mercator, Streuvels en Gaston Martens waarrond ik binnen mijn werk zo intens ben bezig geweest. Gesteld dat mijn laatste avondmaal in 2020 valt, dan inviteer ik zéker Stijn Streuvels, Paul Van Ostaijen, Jacob van Maerlant omdat die volgend jaar volop in de aandacht zullen staan. En natuurlijk ook Dürer waarvan we in 2021 herdenken dat het 500 jaar geleden is dat hij in Gent verbleef!

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Vroeger herlas ik jaarlijks mijn collectie Kuifje en Blake & Mortimer, maar dat komt er niet meer van. Al puberend, las ik zéér graag de Faust van Goethe in vertaling van G.C. Adama van Scheltema en de Divina Commedia, die ik las in de vertaling van Albert Verwey, maar dolgraag ook in de recente vertaling van Ike Cialona en Peter Verstegen, zou willen lezen.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met mijn partner die bibliothecaris is in eerste instantie, maar ook met mijn vrienden die ik al ken sinds mijn studentenjaren te Gent en met mijn familie (ouders, broer, tantes, ...).

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Een beetje onkies misschien om hier zo te zeggen, maar de boeken die ik meest heb weggegeven zijn natuurlijk deze waaraan ik zelf heb meegewerkt. Mijn stripalbums 'Ducktroux' uit 1998, mijn e-book 'Halloween' uit 2014 en AST uit 2016. Ook De Mensengenezer (Koen Peeters), Het huis van de Zalmen (Marc Reugebrink) en De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist (Patrick Cornillie), De Bourgondiërs van Bart Van Loo, gaf ik vaak weg, niet omdat ik er actief aan meeschreef, maar omdat ik me betrokken voelde bij het totstandkomen ervan.

Hoe kies je je volgende boek?

Hoeveel ik ook lees, de stapel boeken op mijn extra nachtkastje dat daarvoor dient, lijkt steeds even hoog te blijven. Boeken gaan over boeken, dus het ene boek lezen opent telkens een zoektocht naar ander leesvoer.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

... Klassieke Europese strips, historische romans over de periode van de duistere middeleeuwen tot de duistere industriële periode. ... Over kunstenaarsbiografieën en/of over vergeelde Vlaamse schrijvers.

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

weten

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Tom Houtman

Tom Houtman

Ik lees boeken om de wereld beter te begrijpen.