Alicja Gescinska, Joke Hermsen & Mathias De Clercq over Simone Weils ‘Politiek zonder partijen’

Op dinsdag 14 maart stellen Davidsfonds Uitgeverij en Boekhandel Walry de vertaling van Simone Weils Politiek zonder partijen voor.

Alicja Gescinska, die het essay vertaalde en er een voorwoord en nawoord bij schreef, zal in gesprek gaan met Joke Hermsen en Gents burgemeester Mathias De Clercq. Het gesprek wordt gemodereerd door Jana Kerremans.

Over "Politiek zonder partijen":

Zijn politieke partijen de oplossing, of eerder een oorzaak van het democratisch deficit en de vele problemen van het politieke theater? De Franse filosofe Simone Weil pleitte in een visionair, postuum gepubliceerd essay voor een radicale afschaffing van alle politieke partijen. Het is een messcherpe analyse, geschreven na het Europese democratische debacle aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze het vaak gewetenloze cynisme van het partijensysteem aanklaagt. Weil gaat op zoek naar alternatieven en een andere manier van politiek voeren.

Filosofe Alicja Gescinska pleitte in verschillende van haar werken voor het belang van politieke betrokkenheid en maatschappelijk engagement. In Politiek zonder partijen schetst ze eerst een kort biografisch portret van Simone Weil en presenteert ze de eerste Nederlandse vertaling ooit van Weils Over de afschaffing van alle politieke partijen. In een afsluitend essay gaat Gescinska vervolgens in filosofische dialoog met Weil, die onmiskenbaar een van de meest fascinerende filosofen van de vorige eeuw was. Hoe accuraat, actueel en bruikbaar zijn tachtig jaar later de bevindingen van Weil?

Alicja Gescinska, Joke Hermsen & Mathias De Clercq over Simone Weils ‘Politiek zonder partijen’
Datum:
14 mrt. 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
Standaard Uitgeverij
Locatie:
Minard Schouwburg
Walpoortstraat 15, Gent