Auw La 17/05

Het is alweer de laatste Auw La van dit semester, maar niet getreurd, we sluiten natuurlijk weer af met een knaller!
Op stage ziet u niemand minder dan:

Dominique De Groen (zij/haar):
Dominique De Groen (°1991) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Haar werk werd gepubliceerd in Deus Ex Machina, Kluger Hans, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en op Samplekanon en hard//hoofd. Bij het balanseer verscheen haar debuutbundel Shop Girl (2017), gevolgd door Sticky Drama (2019), offerlam (2020), Slangen (2022), Counterforces (2023) en Dominique De Groen meets Hilma af Klint (2023).Ze post poëzie en beeldend werk op http://www.vulpix91.be.
In het literaire werk van Dominique De Groen is maatschappijkritiek nooit veraf. Vanuit haar eigen ervaring (onder andere als loonarbeider in een kledingzaak) kijkt ze met een scherpe en kritische blik naar hoe de wereld draait en welke evenwichten daarbij ver zoek zijn. Met name (jonge) vrouwen die zich in een mannen- en mediamaatschappij bewegen, zijn vaak onderwerp van haar literaire beschouwingen, zowel in poëzie als in proza. Haar uitgesproken en zelfs combattant feminisme neemt niet weg dat de teksten bedachtzaam en vooral ook fantasierijk zijn.

Hannah van Binsbergen (zij/haar):
Hannah van Binsbergen (1993, Haarlem) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde haar eerste gedichten op negentienjarige leeftijd, op Samplekanon en in Tirade. In 2016 verscheen haar debuutbundel Kwaad gesternte, die prompt met de VSB Poëzieprijs werd bekroond. Het was de eerste keer dat een debutant de prestigieuze prijs ontving. Daarnaast won ze de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. In 2017 maakte ze het hoorspel Nika voor het project Fluiten in het donker, dat in december 2017 werd uitgezonden op NPO1. Het hoorspel ging over het leven van de Russische dichteres Nika Toerbina, die al op haar achtste een sterrenstatus bereikte, maar op zevenentwintigjarige leeftijd overleed. Hieruit vloeide de publicatie Mijn leven is een schetsblad (uitgeverij Vleugels) voort, een bibliofiel boekje met nieuw werk van Hannah en vertalingen van Nika Toerbinas gedichten van de hand van Lennard van Uffelen. In februari 2020 verscheen haar debuutroman Harpie en in 2022 verscheen haar dichtbundel Kokanje.

Peter Verhelst (hij/hem):
Peter Verhelst (Brugge, 1962) is dichter, romancier en regisseur. Hij vestigde definitief zijn naam met de roman Tongkat (1999), waarvoor hij maar liefst drie prijzen kreeg: de Gouden Uil, de F. Bordewijk-prijs en de Vlaamse Cultuurprijs. Andere bekende romans van zijn hand zijn onder meer Zwerm (2005) en Voor het vergeten (2018). Onlangs verscheen de novelle Lichamen (2022), waarin een man zich in een appartementencomplex bevindt dat langzaam door de natuur wordt overwoekerd. Ook als dichter is Verhelst zeer productief en meermaals bekroond. Zijn meest recente bundels zijn Zon (2019) en 2050 (2021). In die bundels verbindt Verhelst voor het eerst open en bloot het politieke en maatschappelijke met zijn beeldrijke, lyrische poëzie – want we leven in tijden die daarom vragen. In 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen, als een heruitgave van zijn roman Tongkat (1999), die bekroond werd met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza en de F. Bordewijk-prijs.

Bordtekenaar: t.b.a.

En jij!?! (+ OPEN MIC)


Auwla1705 2
Datum:
17 mei 2023
Startuur:
19:30
Einduur:
21:30
Organisator:
Auw La - Vereniging voor geschreven en gesproken woord
Locatie:
Auditorium Franz Cumont - Blandijn
Blandijnberg 2, Gent