Boekvoorstelling 'Alleen door Afrika, de opzienbarende reis van Kazimierz Nowak' - Tom Ysewijn

In de jaren dertig van de vorige eeuw doorkruiste een Poolse journalist op zijn fiets, per kano en op een dromedaris heel Afrika. Hij reisde meer dan 40.000 kilometer, op eigen kracht en zonder noemenswaardig budget. Kazimierz Nowak deed er meer dan vijf jaar over om weer thuis te komen.

Arnout Hauben: "Een meeslepend reisdagboek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt op een waanzinnig avontuur: dwars door Afrika. Kazimierz' belevenissen zijn zo beklijvend dat het lijkt of je meerijdt achterop de fiets.

Zijn relaas leest als een eindeloze avonturenroman, al laat hij zich ook af en toe kritisch uit over de perverse gevolgen van de kolonisering. Hij zwerft door de Sahara, doolt door de jungle, fietst langs de Kalahari, bevaart de Congostroom en komt gezandstraald in een oase aan op zijn dromedaris. Op zijn (derde) fiets bereikt hij Algiers, waar hij onmiddellijk spijt heeft dat zijn avontuur er op zit. Dwars door Afrika is human interest avant la lettre.

Zijn verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het moeilijk te geloven is. Gelukkig is het door hem zelf gedocumenteerd dankzij de vele foto's die hij maakte (en die intussen zijn ontwikkeld). Maak kennis met deze amateur-avonturier en reis even mee door het Afrika van de jaren dertig.

Afrikafietser Bart Castelein is de interviewer van dienst. Bart schreef drie boeken: Het deed geen zeer, integendeel (1990), Een Man van Kleur (1993) en Le Tour du Zaïre (2000). Hij reisde door zo’n 100 landen, veelal solo met de fiets. Of met de tandem, samen met zijn vrouw én schrijfster Kristien Hemmerechts. Bart is medeoprichter van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en voorzitter van vzw De Boot.

Tom Ysewijn is een cyclo-journalist en hertaalde het relaas van Nowak naar een eigentijds reisverhaal.


Hier inschrijven.


Alleen door Afrika 2
Datum:
17 mrt. 2023
Startuur:
19:30
Einduur:
21:00
Locatie:
Boekhandel Limerick
Koningin Elisabethlaan 142, Gent