Boekvoorstelling 'De wiegjes van Lebensborn' van Eric Bauwens

Over het boek
Heinrich Himmler, een voormalig kippenkweker, is ervan overtuigd dat je het mensenras even goed kunt veredelen als dieren- en plantensoorten. De eugenetica of het idee van de selectieve voortplanting – enkel de gezondste en begaafdste mensen – is op dat ogenblik wijd verspreid.
Himmler wil niets minder dan een Nieuwe Mens scheppen. Hij spoort zijn SS’ers aan om zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij speciaal daarvoor geselecteerde, ‘raszuivere’ Arische vrouwen. Daartoe richt hij Lebensborn op, een SS-netwerk van kraaminrichtingen en kindercrèches. Wie daar geboren wordt, zal de nieuwe Duitse elite, een nieuwe adel, vormen. Kinderen die ziek zijn, een beperking of een andere huidskleur hebben, worden daarentegen op grote schaal gesteriliseerd of zelfs geëuthanaseerd.
Voor Himmler gaat dat veredelingsproces echter niet snel genoeg. Op zijn bevel gaat de SS in de veroverde gebieden op zoek naar kinderen met blonde haren en blauwe ogen. Tijdens heuse klopjachten worden duizenden kinderen ontvoerd om te worden ‘gegermaniseerd’. Ondertussen promoot hij een nieuwe seksuele moraal, gebaseerd op polygamie.
De wiegjes van Lebensborn brengt onthutsende feiten afgewisseld met schrijnende getuigenissen.


Boekvoorstelling
UITGEVER RUDY VANSCHOONBEEK verwelkomt
DIRK ROCHTUS Hoofddocent KU Leuven, geeft duiding
GRIET PAUWELS gaat in gesprek met de auteur
ACTRICE ROSEMARIE BERGMANS (Johan en de Alverman, Wittekerke, Pauline en Paulette) het laatste Belgische Lebensbornkind, getuigt
MIRÓ PAUWELS Beloftevolle accordeonist, zorgt voor muziek
Achteraf wordt een drankje aangeboden.


Laat Eric weten of je erbij zal zijn: eric.robert.bauwens@telenet.be.


De wiegjes van lebensborn
Datum:
28 sep. 2023
Startuur:
19:30
Einduur:
21:30
Prijs:
gratis
Organisator:
Eric Bauwens en Uitgeverij Vrijdag
Locatie:
Liberas
Kramersplein 23, Gent