Boekvoorstelling ‘Donker Toerisme – Reizen door het Europa van de 20ste eeuw’ van Luc Rasson

Een ‘donker toerist’ reist in zowel in tijd als ruimte. Hij wil het verleden kunnen aanraken. Luc Rasson trok in het tweede decennium van de 21e eeuw doorheen Europa, op zoek naar relicten van een gewelddadig verleden. Om een staat van het historisch geheugen te maken, bezoekt hij monumenten, gedenktekens en begraafplaatsen. Hoe gaan de Italianen om met hun fascistische verleden, of de Spanjaarden met de erfenis van Franco? Hoe herdenken de Hongaren de opstand van 1956 tegen de communistische dictatuur? Waarom woedt er in Litouwen en Polen een concurrentie tussen slachtoffers? Hoe hebben een Amerikaan en een Rus in Praag de historische herinnering gekaapt? Welk beeld brengen de Belgische musea van het Ardennenoffensief?In ‘Donker Toerisme – Reizen in het Europa van de 20ste eeuw’’ brengt Luc Rasson verslag uit van zijn reizen doorheen deze roerige periode en stelt hij zich de vraag: is het mogelijk tot een herinnering te komen die recht doet aan iedereen die betrokken was bij een verwoestend verleden?


Op woensdag 31 mei stelt de auteur zijn boek voor in Atlas & Zanzibar en neemt hij ons mee op een reis langs de donkere bladzijden van onze geschiedenis. Een avond met haarscherpe inzichten en smeuïge anekdotes.


Geïnteresseerd? Schrijf je dan snel in, de zitjes zijn beperkt!


Over Luc Rasson


Na een carrière als hoogleraar Franse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen werd Luc Rasson (1956) non-fictie-auteur. Hij publiceerde onder meer De kracht van het beeld: De Groote Oorlog op het witte doek (2014) en Het lijk van de dictator (2020).


Donker toerisme 2
Datum:
31 mei 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
21:30
Organisator:
Uitgeverij Ertsberg
Locatie:
Atlas & Zanzibar
Kortrijksesteenweg 19, Gent