Boekvoorstelling 'Hak om die boom' van Geert Berings

Geert Berings - Hak om, die boom. Een verhaal van de kerstening in Vlaanderen
We gaan in gesprek met Geert Berings naar aanleiding van zijn nieuwste boek Hak om, die boom. Zijn boek vertelt over het 7de eeuwse leven in de Scheldevallei. Niet te missen dus voor allen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van onze buurt aan de Samenvloeiing van Schelde en Leie!Eén man en één mirakel volstonden om de koppige heidenen in de noordelijke uithoeken van het rijk van de Franken tot het ware geloof te bekeren. Zo stelden de middeleeuwse biografen van de heilige Amandus de kerstening in Vlaanderen voor. Maar wat blijft er van de heilige over na een kritische lectuur van hun wonderlijke verhalen? Wie was die man? Wat dreef hem? Wie waren de mensen die hij in de Scheldevallei kwam bekeren?
Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen de Romeinen de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en die man uit het zuiden met zijn Latijn en zijn vreemde ideeën? Moesten ze nu echt hun heilige bomen omhakken?
Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.


Geert Berings (1957) is historicus. Hij werkte als onderzoeker en als docent geschiedenis in de lerarenopleiding. Hij zoekt het verleden niet enkel in boeken, maar fietst en wandelt door Vlaanderen en verder weg, op zoek naar sporen van weleer.
Het aantal plaatsen is beperkt! Het is dan ook ten zeerste aangeraden om je in te schrijven voor deze avond via deze link.


Hak om die boom cover 768x1169 2
Datum:
05 okt. 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
21:30
Prijs:
gratis
Organisator:
Buren van de abdij - Herberg Macharius - Uitgeverij Ertsberg
Locatie:
Herberg Macharius
Coydenspark 1, Gent