Colloquium Virginie Loveling

Op 1 december 2023 zal het honderd jaar geleden zijn dat de Virginie Loveling overleed. Om die dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseert de KANTL op initiatief van Annelies Verbeke, Anne Marie Musschoot en Piet Couttenier op zaterdag 2 december een Loveling-colloquium.

Programma

In de voormiddag zullen vijf academische sprekers (Piet Couttenier, Ludo Stynen, Liesbeth Leijnse, Lars Bernaerts en Maaike Meijer) tijdens een wetenschappelijk luik het belang van Loveling in context plaatsen.

Na de middag zullen vijf hedendaagse auteurs Lovelings veelzijdige werk bespreken en er ook uit voorlezen:

'Kitsch of camp: de poëzie van de gezusters Loveling.' Zestig jaar geleden was 'Het geschenk' van Rosalie Loveling het allereerste gedicht dat Peter Theunynck hoorde. Het ritme, het rijm, de muziek en de dramatiek – hij vond het mateloos mooi. Blijft de poëzie van de gezusters Loveling vandaag nog overeind?

'Hartenwoeling. Lovelings "zielentastvermogen" in Erfelijk belast' – Leen Huet zal het hebben over Lovelings empathie en psychologisch doorzicht in Erfelijk belast (1906) en over haar genadeloze pessimisme in die roman. Hoe kan dat een hedendaagse lezer beroeren?

Een revolverschot. Het verhaal achter 'de zotheid"' – Wie is niet gewend aan de opvoering van 'aan waanzin' ten prooi gevallen vrouwen in film, beeldende kunst en literatuur, vol 'hysterie' en grilligheid? Manon Uphoff toont hoe Virginie Loveling 'de zottin' op geheel eigen wijze behandelt.

'Lovelings meesterschap op de korte baan' – Annelies Verbeke houdt van verhalenbundels, en dat gold ook voor de gezusters Loveling. Virginie Loveling bleef doorheen haar lange carrière naast romans ook 'novellen' schrijven. Verbeke las ze geboeid en deelt haar bevindingen.

'Iets knellends aan ’t hart.' – Oude liefde roest niet, maar wanneer je iemand pijnlijk veronachtzaamt, zijn excuses op hun plaats. Met woorden van spijt, maar ook van bewondering, richt Bert Van Raemdonck zich in zijn bijdrage rechtstreeks tot Virginie Loveling.

Inschrijven is gratis. Gelieve u aan te melden via e-mail of telefonisch via 09 265 93 40.


Virginie Loveling
Datum:
02 dec. 2023
Startuur:
09:00
Einduur:
17:00
Organisator:
KANTL
Locatie:
KANTL
Koningstraat 18, Gent