Hommage aan Paul Claes

Paul Claes (Leuven, 1943) is ongetwijfeld een van de veelzijdigste, productiefste en avontuurlijkste letterkundigen van de Lage Landen. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag willen we hem alle eer geven die hij verdient. In de KANTL vindt daarom een symposium plaats over Paul Claes en zijn werk én een literair programma rond zijn nieuwste boek Ouroboros, het verrassende vervolg op de Odyssee van Homeros.

14.30 - 17.15 uur: Symposium: Paul Claes ‘philologos’

Paul Claes is een éénmansacademie: romancier, dichter en essayist, vertaler in en uit het Nederlands, exegeet, criticus, bloemlezer en encyclopedist. Dit symposium belicht enkele facetten van zijn veelzijdigheid.

  • Patrick De Rynck: De classicus als zelfverbeteraar
  • Philippe Noble: Gezelle vertaald in het Frans
  • Katelijne De Vuyst: Arthur Rimbaud, de mythe doorgeprikt
  • Frank Hellemans: Mijnheer Canon, hoeder van de traditie
  • Dirk De Geest: De literatuurwetenschapper en zijn leesmodellen
  • Leen Huet: Een autobiografie zonder ik (Het hart van de schorpioen)
  • Luc Devoldere heeft het tussen de bedrijven door over Paul Claes als Pentathlos, Bèta en Encyclopedist, en brengt enkele pastiches.

17.15 - 18.00 uur: drink (met broodjes)


18.00 - 19.00 uur: literair programma: Ouroboros. Odyssee 2.0

Paul Claes laat zijn uit dertig zangen bestaande roman in vloeiende homerische verzen beginnen waar de Odyssee eindigt. Odysseus vaart zijn stiekem vertrokken zoon Telemachos achterna. Penelope gaat vervolgens op zoek naar haar zoon en haar man, zij vreest het ergste...
Ouroboros. Odyssee 2.0 is een mijmering over leven, liefde en dood. Het verhaal speelt in een ver verleden en neemt helemaal op het eind een verassende vlucht vooruit naar een nabije toekomst.

In dit programma stellen drie docenten, verbonden aan het Griekenlandcentrum van UGent, dit nieuwe boek voor. Tine Scheijnen peilt naar de held Odysseus in de Ilias en de Odyssee. Floris Bernard gaat in gesprek met Julie Van Pelt over hoe Claes het vervolg op de Odyssee heeft aangepakt.
Paul Claes leest enkele fragmenten voor en ondertussen worden bijhorende tekeningen van Koenraad Tinel geprojecteerd op een groot scherm.
Concuerda Duo – Patricia Izquierdo (viool) en Rubén Álvarez (viola) – brengt het steenoude Seikiloslied en een stuk uit Monteverdi’s opera Il ritorno di Ulisse in patria.
Nadien heffen we het glas op de (bijna) jarige literaire avonturier.

Het boek, dat uitkomt bij uitgeverij KLEIN (www.kleinboeken.com), wordt natuurlijk ook te koop aangeboden. Paul Claes is graag bereid om het te signeren.

Toegang is gratis. Gelieve wel te reserveren via secretariaat@kantl.be.


Ouroboros claes tekening van Koenraad Tinel
Datum:
28 okt. 2023
Startuur:
14:30
Einduur:
20:00
Organisator:
KANTL, in samenwerking met Classica Vlaanderen, Griekenlandcentrum (UGent), Hic et Nunc, Kleio, Vereniging Leerkrachten Oude Talen en uitgeverij KLEIN.
Locatie:
KANTL
Koningstraat 18, Gent