Lancering#nY53: Het Museum van de Arbeid

Vervoeg ons op een avond vol literatuur, kritiek & amusement en lanceer samen met ons het laatste nummer van tijdschrift nY: 𝐇𝐄𝐓 𝐌𝐔𝐒𝐄𝐔𝐌 𝐕𝐀𝐍 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐁𝐄𝐈𝐃.
Met voordracht van dichters 𝐃𝐨𝐦𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐃𝐞 𝐆𝐫𝐨𝐞𝐧 (o.a. 'Shopgirl', 'Sticky Drama', 'Slangen') & 𝐍𝐚𝐝𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐕𝐫𝐢𝐞𝐬 (o.a. 'De bakvis' en 'I Failed to Swoon') + een kritisch gesprek tussen 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐤 𝐊𝐞𝐢𝐳𝐞𝐫 (o.a. 'De introductie van het plot'), 𝐌𝐚𝐭 𝐒𝐭𝐞𝐲𝐯𝐞𝐫𝐬 en 𝐁𝐞𝐫𝐭 𝐓𝐢𝐦𝐦𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐬.
Het museum is een bewaarplaats, een stapeling van objecten van uitzonderlijke waarde, esthetisch of anderszins, waarin een maatschappij zichzelf herkent โ€“ of denkt te herkennen. Ze ontstonden in de negentiende eeuw toen landen, omgeploegd door de staatkundige en politieke revoluties, natiestaten moesten worden en hun eigen verleden gingen vormgeven, soms uitvinden. Inmiddels hebben ze zich uitgebreid over de gehele maatschappij, zodat er zelfs van een heuse musealisering gesproken kan worden.
Ook sociale geschiedenis is het terrein van deze museale koorts geworden. In de jaren zestig schoten, toen in West-Europa de industrie haar hoogste tijd leek te hebben gehad, de musea van industrie en arbeid uit de grond: van textiel tot mijnen, de visserij en zelfs de hoogovens โ€“ al blijven die voorlopig nog gewoon draaien โ€“ ze kregen allemaal hun eigen museum. Veelal bleef de vorm hetzelfde: een uitstalling van objecten die tezamen een, liefst lineair en vooruitgangsoptimistisch, verhaal vertellen over wie wij zijn en waar wij vandaan komen โ€“ en waar we naartoe gaan. Sociale integratie en natiebouw bleven, impliciet of expliciet, de horizon van hun verbeelding. In nY#53 wordt een poging gedaan de verbeelding van de โ€˜musea van de arbeidโ€™ een flink op te rekken: zowel op utopische wijze, door de literaire verbeeldingskracht aan het werk te zetten, als door een kritische blik te werpen op de bestaande musea en de manieren waarop zij ons voorstellingsvermogen sturen. Hiervoor werd een beroep gedaan op een waaier van auteurs, die samen in dit nummer de musea van de arbeid anders vormgaven; een aantal van hen hoor je hier op 23 februari aan het werk.

Het belooft een verbeeldingsrijke avond te worden. Hef met ons het glas, kom langs, blijf luisteren & snuisteren - het event is 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐈𝐒. Inschrijven is vriendelijk: stuur een mailtje naar 𝐠𝐞𝐧𝐭@𝐩𝐚𝐚𝐫𝐝𝐯𝐚𝐧𝐭𝐫𝐨𝐣𝐞.𝐛𝐞.


Paard van troje
Datum:
23 feb. 2024
Startuur:
19:30
Einduur:
22:00
Organisator:
Paard van Troje
Locatie:
Paard van Troje
Kouter 113-114, Gent