Lovelingwandeling : Wereldoorlog I in Gent
Boulevard Boubou, Microbenboulevard, de Kazerne Kaiser Wilhelm … Ze zeggen je hoogstwaarschijnlijk niets. Wist je dat Gent in 1914 overspoeld werd door vluchtelingen en dat de foyer van NTGent ooit een gaarkeuken huisvestte? De Eerste Wereldoorlog deed de ‘etappestad’ op haar grondvesten daveren. Het bezette Gent had het als logistieke draaischijf van het Duitse leger erg zwaar tijdens de oorlogsjaren.
Schrijfster Virginie Loveling noteerde haar indrukken van de bezette stad vier jaar lang nauwgezet in een uiterst geheim oorlogsdagboek. Een werk waar ze doodsangsten voor uitstond. Het bijhouden van een dagboek was immers streng verboden. Ze werd steeds creatiever in het vinden van schuilplaatsen voor haar verboden teksten. Wandel mee met Walkotopia en ontdek de geschiedenis van Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De Gentse geschiedkundige Leentje Van Hoorde neemt je mee in de voetsporen van Virginie Loveling, van de Lovelingtoren in de buurt van haar toenmalige woning tot het stadscentrum. De Lovelingwandeling voert je terug naar het Gent van vluchtelingen, noodhospitalen, hongerige arbeiders, handige smokkelaars, opgesloten prostituees, profiterende officieren en bange soldaten met heimwee.
De wandeling vertrekt aan het Virginie Lovelinggebouw (aan de hoofdingang die uitkijkt over het busstation, bovenaan de helling die je links ziet als je het Sint-Pietersstation uitwandelt), Koningin Maria Hendrikaplein 70, Gent. Eindpunt: Kouter. Er is een pauze voorzien.
Uitsluitend voor GENT LEEST STADSLEZERS. Schrijf je hier in.
Nog geen stadslezer? Meld je hier aan.
