Quotes | Dyab Abou Jahjah - Verlichting onder vuur

Dit is de inschrijvingspagina van de live activiteit in Bibliotheek De Krook. Je kan deze activiteit ook online volgen. Klik hier voor de inschrijvingspagina online streaming via Zoom.
Dyab Abou Jahjah neemt in het boek Verlichting onder vuur de lezer mee op zijn persoonlijke reis. Van staatsvijand nummer één tot gewaardeerd opiniemaker, van Borgerhout via Beiroet naar Brussel. Hij traceert de evolutie van zijn eigen ideeën, en die van de bredere samenleving. Wat hem hierbij opvalt is dat een aantal kernwaarden van de liberale democratie zoals vrijheden en mensenrechten onder druk staan door een aantal bewegingen die aan kracht winnen in het publieke debat en de politiek.
De woke-beweging, islamisme en jihadisme, en extreemrechts: hoe beïnvloeden deze illiberale stromingen elkaar? Hoe kunnen we er een antwoord op bieden, zonder te vervallen in extremisme en racisme? De uitersten lijken aan kracht te winnen en het centrum dat de kernwaarden van de democratie wel nog verdedigt staat enorm onder druk. In zijn analyse is hij even kritisch voor het centrum, dat extremen heeft doen groeien door geen antwoord te bieden op de gevoelens van vervreemding die ontstonden door verschillende maatschappelijke schokken. Hij pleit voor een assertief ‘radicaal centrum’ om de moderniteit te redden.
Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend non-fictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids.

In samenwerking met Bibliotheek De Krook

Begeleiders: Dyab Abou Jahjah, Jorn Verschuere, Tina De Gendt

Quotes | Dyab Abou Jahjah -  Verlichting onder vuur
Datum:
22 sep. 2022
Startuur:
19:30
Einduur:
21:00
Organisator:
Avansa regio Gent
Locatie:
Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1, Gent