Rondetafelgesprek over het essay
Ruim 450 jaar geleden legde Michel de Montaigne met zijn Essais de basis voor een rijke en gevarieerde literaire traditie: de essayistiek. Hij introduceerde een tekstvorm waarin intellectuele vrijheid centraal staat: niet om antwoorden te bieden maar om vragen te stellen, te reflecteren en denkprocessen te verkennen. In de 16e eeuw bood het essay ruimte voor een kritische blik op religieuze, sociale en politieke vraagstukken. Ook vandaag is het genre nog brandend actueel.
In een tijd waarin we alle informatie onmiddellijk tot onze beschikking hebben biedt het essay de vrijheid om te dwalen, om meningen te laten botsen en om de onzekerheid te omarmen. Maar waarom en voor wie worden essays geschreven? En wat maakt een goed essay? Op die vragen willen we ingaan met Stefan Hertmans, Mario Aquilina, Persis Bekkering en Jürgen Pieters.
Op 13 september gaan we met hem in gesprek over de geschiedenis van de Europese essayistiek. Ook willen we de brug slaan naar hedendaagse vormen van het genre: het video-essay, het foto-essay, de essay-performance.
Deze avond maakt deel uit van het project Essays Beyond Borders, een Erasmus+ onderzoeksproject dat uitgevoerd wordt door 5 Europese universiteiten, waaronder de Universiteit Gent.
Toegang is gratis. Het gesprek vindt plaats in het Engels.
Deuren open om 19u15.