The Forest & The Flame: The Lord of the Rings and Lord of the Flies voorleesmarathon

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de publicatie van twee iconische werken uit de Engelse literatuur: Lord of the Flies van William Golding, en The Fellowship of The Ring, het eerste volume van The Lord of The Rings van J. R. R. Tolkien, organiseert de creative writing-studentenvereniging Prometheus de voorleesmarathon The Forest & The Flame in samenwerking met de afdeling Engelse Letterkunde van de Universiteit Gent.We belichten twee literaire werken die niet alleen een gelijkaardige titel en een publicatiejaar delen, maar ook elk op hun eigen manier onderwerpen en thema’s rond ecologie en de relatie tussen mens en natuur behandelen. In deze verhalen worden personages geconfronteerd met de wildernis, in een bredere context zien we de verwoestende kracht van de mensheid op de natuurlijke wereld door orks en duistere krachten, of gewoon door kinderen die bossen afbranden. En of het nu de Ene Ring of een schelp is, de honger naar macht blijft nooit zonder gevolgen.Op dinsdag 23 april 2024, van 9 u. tot 21 u., zullen de meest tot de verbeelding sprekende passages uit The Lord of the Flies (William Golding) en The Fellowship of The Ring (J. R. R. Tolkien) in het Engels worden voorgelezen in de “Humanities Wunderkammer”, de lounge op de gelijkvloerse verdieping van de Loveling vleugel in de Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte (Rozier 44, 9000 Gent).


Tal van professoren, onderzoekers, studenten en andere literatuurliefhebbers nemen elk een slot van 15 minuten voor hun rekening. We verwachten ook bekende namen, zoals Gita Deneckere, de decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (die de voorleesmarathon zal aftrappen om 9.00 u.), en Pen Stewart, Gentse schrijver van fantasy en sci-fi verhalen zoals Wintercode en Onderuniversum (die om 17.15 u. zal voorlezen). Andere bekende voorlezers zullen later worden aangekondigd. Lees je zelf graag voor? Zet je naam dan bij een nog beschikbaar tijdslot in deze spreadsheet.


Van 9.00 tot 14.00 u. lezen we Lord of the Flies voor, dan wisselen we naar The Fellowship of The Ring van 14.00 tot 21.00 u. Het integrale leesschema kan je raadplegen op de Facebook-pagina van Prometheus.


Er wordt ook allerlei randanimatie voorzien. Win een gratis stuk gebak door op zoek te gaan naar vliegen, of wie weet win je wel een grotere prijs door de Ene Ring te vinden. Los puzzels op, haal je creativiteit naar boven met onze kleurplaten, of ontdek welk personage jij bent uit deze twee verhalen. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie of thee, en smullen van een ‘second breakfast’ met een gevarieerd aanbod aan zoetigheden en gebak, van Elvenbrood naar varkenshoofden op een stok (gelukkig geen échte).


De voorleesmarathon The Forest & The Flame is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden, jong of oud, UGent’er of niet-UGent’er. Spring gerust even binnen in de loop van de dag, verken een onbewoond eiland of de prachtigheden van Midden-aarde. Blijf luisteren zo lang of zo kort als je wil. Kan je niet fysiek aanwezig zijn? Niet getreurd: je kan het volledige evenement ook volgen via een livestream op de Facebook-pagina van Prometheus.


Blijf op de hoogte door de Facebook event pagina te volgen.


The Forest & The Flame: The Lord of the Rings and Lord of the Flies voorleesmarathon
Datum:
23 apr. 2024
Startuur:
09:00
Einduur:
21:00
Organisator:
Prometheus Gent
Locatie:
Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte
Rozier 44, Gent