UITGELEZEN FEBRUARI - met Ruth Joos, Anna Luyten, Angelo Tijssens & Ibe Rossel

De 2.0-versie

Het live boekenprogramma Uitgelezen is, met twintig jaar op de teller, een uitzondering in het culturele veld. Weinig formats, literaire of andere, kennen zo’n lang leven. Met dank aan het trouwe publiek dat sinds die allereerste keer in oktober 2003 is blijven komen.
Op dinsdag 20 februari schuiven Anna Luyten, Angelo Tijssens en Ibe Rossel bij gastvrouw Ruth Joos aan tafel. De vertrouwde hoofdingrediënten blijven intact: een bespreking door het panel van drie 'Boeken Op Tafel' (lectuur gekozen door de redactie) en vier 'Signalementen' (persoonlijke leestips van elk panellid). Tussen de bevlogen besprekingen door zijn er intermezzo’s met muzikale of andere gasten.
BOEKEN OP TAFEL

Bregje Hofstede - 'Oersoep'
In ‘Oersoep’ zoekt een jonge vrouw via intense fysieke ervaringen - een bevalling, seks, psychedelische trips - naar een diepere betekenis in haar leven. Via bevallingspijn, rugby, middeleeuwse mystici, en het innerlijke leven van een wortelkiem, onderzoekt Bregje Hofstede het verlangen naar zelfverlies in een onttoverde tijd.
Bregje Hofstede is schrijver en activist. Haar vorige roman 'Drift' stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze is medeoprichter van feministisch platform De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument, en lid van Extinction Rebellion. Voor De Correspondent schrijft ze over nieuwe profeten.
"‘Oersoep’ van Bregje Hofstede is een bevrijdend boek over vrouwelijkheid zoals geen andere auteur dat ooit in het Nederlands heeft geschreven." **** - HumoAnnie Ernaux - 'De jongeman'
In 'De jongeman' vertelt Annie Ernaux (Nobelprijswinnaar voor Literatuur in 2022) summier (en in de eerste persoon enkelvoud) over een voorbije liefdesrelatie met een dertig jaar jongere man. Zijzelf is dan al bijna zestig. In compacte, intense, uiterst efficiënte zinnen zoekt ze naar een antwoord op de vraag wat er in die relatie op het spel stond. Voor haarzelf was dat herleven: zich opnieuw jong voelen, maar ook ingewijd worden in haar eigen verleden.
"Een hoogst ongemakkelijk, maar ook prikkelend boek voor wie zelf weleens nadenkt over ouderdom en relaties." - Humo


Olivier Schrauwen - 'Zondag'
De magistrale striproman 'Zondag' is een gedetailleerde neerslag van een dag uit het leven van Thibault Schrauwen, neef van de auteur Olivier Schrauwen.
Die herfstdag in 2017 was geen willekeurig gekozen dag: het was een dag gevuld met doelloosheid, verveling, ledigheid, Voor Thibault was het weer een ‘verspilde dag’. Toen hij zijn neef Olivier erover vertelde, had die meteen door dat dit een ideaal onderwerp was voor een nieuwe grafische roman.
Op aangeven van Thibault inventariseerde Olivier minutieus de gebeurtenissen van die bewuste zondag. Vervolgens ging hij praten met mensen die die dag met Thibault te maken hadden en noteerde hij ook hun verhalen.
"Een geslaagde graphic novel van een van de eigenzinnigste tekenaars van Vlaanderen." - De VolkskrantTijdens een tombola maak je als bezoeker kans om een van de besproken boeken mee naar huis te krijgen, met dank aan de Gentse boekhandels Walry, Paard van Troje en Limerick. Zij tekenen beurtelings present met een boekenstand vol lekkers voor lettervreters.
Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.

UITGELEZEN FEBRUARI - met Ruth Joos, Anna Luyten, Angelo Tijssens & Ibe Rossel
Datum:
20 feb. 2024
Startuur:
20:00
Einduur:
21:40
Organisator:
VIERNULVIER
Locatie:
De Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent