UITGELEZEN JANUARI

De 2.0-versie

Boeken die beklijven, besproken door lezers die goed kunnen argumenteren. Dat is de harde kern van Uitgelezen, het boekenprogramma dat in 2023 maar liefst twintig kaarsjes mocht uitblazen. Op vraag van organisator VIERNULVIER neemt Behoud de Begeerte vanaf 2024 het voortouw om een opgefrist format samen te stellen, samen met enkele Vlaamse partners: Iedereen Leest, Bibliotheek De Krook en Poëziecentrum. Ruth Joos (VRT, Radio 1) is de presentator vanaf januari en ontvangt voor de eerste avond in de nieuwe reeks drie panelleden die even kritisch als bevlogen zijn, als het op boeken aankomt: Melissa Giardina, Ibe Rossel en Angelo Tijssens.
Samen zetten ze op dinsdag 23 januari een boompje op over, onder andere, 'Monsters. Dilemma’s van een fan' van de Amerikaanse auteur Claire Dederer. Zij schrijft recensies en beschouwingen voor The New York Times, Vogue en The Paris Review en publiceerde een tijd geleden een essay over de vraag: ‘Wat doen we met de kunst van monsterlijke mannen?’. Het leidde tot een uitdagend boek over onze internationale kunstgeschiedenis, met aandacht voor controversiële kunstenaars als Picasso, Woody Allen en Ernest Hemingway.
Ligt ook op tafel, om te bespreken door het panel: de nieuwe vertaling van Lady Chatterley’s Lover, de literaire klassieker uit 1928 van de Engelse schrijver D.H. Lawrence. Over een onstuimige liefdesaffaire tussen een aristocratische dame en een arbeider. Het boek veroorzaakte destijds een schandaal door de expliciete scènes en werd pas in 1960 uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk.
Aansluitend bij het groepsgesprek volgt er een Signalement door elk panellid: een persoonlijke favoriet die je als lezer niet mag missen.


Uitgelezen is een programma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Iedereen Leest en Poëziecentrum.

UITGELEZEN JANUARI
Datum:
23 jan. 2024
Startuur:
20:00
Einduur:
21:40
Organisator:
VIERNULVIER
Locatie:
De Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent