UITGELEZEN MAART 2023 - Maaike Neuville / Charlotte Van den Broeck / Walter Van Steenbrugge / Jos Geysels / Anna Luyten / Fien Sabbe

Ons maandelijks boekenprogramma

Op een UITGELEZEN-avond ontvangen vaste panelleden Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe tal van boeiende bekende gasten, die je de avontuurlijkste boekentips van het moment meegeven. Tussendoor zorgt een muzikant voor welklinkende intermezzo’s. Voer voor literaire veelvraten en aficionado's van de linnen rug!

Op dinsdag 14 maart verwelkomen we twee kleppers van formaat: Charlotte Van den Broeck, bekend van haar dichtbundels ‘Kameleon’ en ‘Waagstukken’, en (inter)nationaal strafpleiter Walter Van Steenbrugge, al dertig jaar een voorvechter van fundamentele mensenrechten.

Als special guest ontvangen we Maaike Neuville, die je kent van topreeksen zoals ‘De twaalf’, ‘De dag’, ‘Van vlees en bloed’ en ‘Red light’. In haar debuutroman ‘Zij’ schrijft ze over intimiteit en grenzen die overschreden worden, zelfs wanneer er wederzijdse instemming is. Het verhaal volgt actrice Ada Peeters die op de trein zit naar de stad waar de voorstelling van haar zelfgeschreven monoloog doorgaat. Ze verdwaalt in onprettige herinneringen over de oudere docent met wie ze als studente een verhouding had. Het is zijn stad waar ze gaat spelen.
BOEKEN OP TAFEL
Yu Hua - 'De zevende dag'
‘De zevende dag’ van Yu Hua, een van China’s meest gelezen en spraakmakende romanschrijvers. Hoofdfiguur is Yang Fei, geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter. Na het overlijden van die wisselwachter komt Yang Fei terecht in het hiernamaals waar hij de doden uit zijn eigen leven ontmoet. Zowel figuren uit zijn persoonlijk leven als de slachtoffers van het moderne China. De reis van Yang Fei brengt de diepgewortelde absurditeiten in de ziel van de Chinese natie naar boven.
Hua’s werk werd in vele talen vertaald, verfilmd en meermaals bekroond met zowel nationale als internationale prijzen. De keuze van dit boek lieten we over aan Made in China Festival, een festival dat het hedendaagse China in al haar facetten belicht. Van Chinese films, boeken en documentaires tot kortfilms, gedichten en muziek.
“Alhoewel ‘De zevende dag’ elementen van een zwarte komedie bevat, geeft de roman vooral een zeer kritische blik op de uitwassen van de hedendaagse Chinese maatschappij.” - Alles over Boeken en Schrijvers
Mithu Sanyal – ‘Identitti’
In het kader van internationale vrouwendag stellen we Mithu Sanyal haar boek over identiteit en mixed race voor. De roman stond op de shortlist van de Deutsche Buchpreis en werd bekroond met de Ruhr-literatuurprijs en de Ernst-Bloch-prijs 2021.
Er ontstaat hevige onrust wanneer Professor Saraswati, een op handen gedragen docente op het gebied van postkolonialisme en identiteitspolitiek aan de universiteit van Düsseldorf, haar ware identiteit boven water komt. Ze blijkt geen vrouw van kleur te zijn, maar een witte vrouw. Nivedita Anand, een Pools-Indische studente die haar rolmodel van haar voetstuk ziet vallen, eist uitleg: waarom heeft Saraswati gedaan wat ze heeft gedaan?
“Er is lang ook geen echt debat over racisme geweest in de massamedia, ongemakkelijk als Duitsers zich voelen om überhaupt de term ras te gebruiken. Ik wilde met mijn boek ruimte maken in het Duitse discours voor alle vragen rond identiteit.” - De Morgen
Octavia E. Butler - 'Verbonden'
In het iconische 'Verbonden' vertelt Octavia E. Butler, die wereldberoemd werd als de eerste zwarte vrouw die sciencefiction schreef, het buitengewone verhaal van twee mensen.
Hoofdpersonage Dana wordt na haar 26e verjaardagsfeest op onverklaarbare wijze 150 jaar in het verleden teruggekatapulteerd naar het jaar 1815. Ze belandt op een plantage in Maryland waar ze als slaaf werkt omdat ze zwart is. Ze redt het leven van Rufus, de zoon van de plantage-eigenaar, en dat zal later keer op keer gebeuren. Geen van beiden begrijpt Rufus’ macht om haar op te roepen als hij in gevaar is, noch de betekenis van de banden die hen binden.
“Kun je de donkere bladzijden uit de geschiedenis herschrijven? In ‘Verbonden’ houdt Octavia E. Butler haar hoofdpersonage en haar lezers aan de pagina’s gekluisterd. Veertig jaar na publicatie blijft Octavia Butlers cultboek ‘Verbonden’ helaas verplicht leesvoer.” - Focus Knack

UITGELEZEN MAART 2023 - Maaike Neuville / Charlotte Van den Broeck / Walter Van Steenbrugge / Jos Geysels / Anna Luyten / Fien Sabbe
Datum:
14 mrt. 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
VIERNULVIER
Locatie:
VIERNULVIER
Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent