Virginie Loveling: taalwonder, vrijdenker, oorlogsgetuige en gevierde schrijfster (Op stap met Literair Gent)

“Wat zou ik zijn zonder geleerdheid?” (Virginie Loveling)

Op 1 december honderd jaar geleden stierf de Vlaamse schrijfster Virginie Loveling (1836-1923). Literair Gent organiseert de dag na het Lovelingcolloquium (op 2 december 2023 in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) een lees- en wandelhommage in de Gentse voetsporen van Virginie Loveling.
Bijzondere aandacht wordt besteed aan haar rijkgevulde leven: ze groeide samen met haar zus Rosalie op in Nevele waar ze samen gedichten en novellen schreven. Maar vanaf 1880 woonde ze in Gent en werd haar belangstelling voor taal en literatuur, wetenschap en natuur, arm en rijk op het platteland en in de stad, haar politieke strijd voor vrijheid, tolerantie en onderwijs nog sterker.

In haar belangrijkste romans tekende zij unieke psychologische portretten van sterke vrouwen eind negentiende, begin twintigste eeuw. Tijdens de wandeling verbinden we tien Gentse locaties met fragmenten uit Sophie (1885), Een dure eed (1892), Erfelijk belast (1906), Een revolverschot (1911), Levensleer (1912) en uit haar Herinneringen (1896) en In oorlogsnood (1999), haar dagboek over de Eerste Wereldoorlog:

"(...) vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!"
--- M.m.v. Stad Gent, departement Cultuur Sport en Vrije Tijd & KANTL
--- Herhaling voorjaar 2024

Virginie Loveling: taalwonder, vrijdenker, oorlogsgetuige en gevierde schrijfster (Op stap met Literair Gent)
Datum:
03 dec. 2023
Startuur:
10:00
Einduur:
12:30
Organisator:
Literair Gent
Locatie:
Sint-Pietersstation (voor hoofdingang)
Maria Hendrikaplein 1, Gent