1 jaar Gent Leest

10 februari 2021

Vrijdag 14 februari 2020 was het begin van een nieuw leesavontuur. Toen vierden honderden enthousiaste lezers de lancering van Gent Leest op het plein voor Bibliotheek De Krook.

Die boreling is op één jaar tijd flink gegroeid. Het is een boeiende en levendige leescommunity geworden. Vandaag staat de teller op meer dan 1300 leestips, afkomstig van zo’n 500 stadslezers! En dat alleen op het platform www.gentleest.be.

Gent Leest Trap

Daarnaast hebben we een Facebookpagina en een formidabele Facebookgroep Gent Leest Stadslezers met heel veel interactie en nog meer tips. In elk geval een groot online succes!

Na die succesvolle start heeft corona toegeslagen. Fysieke activiteiten werden quasi onmogelijk. Toch waren er in 2020 ook voor Gent Leest enkele heugelijke momenten. Zoals de stadslezers die meelazen voor de publieksprijs van de Bronzen Uil en Gent Leest vertegenwoordigden op de uitreiking. Of de oprichting van de leesgroep Gent Leest Stadslezers. Niet te vergeten de lezing van Max Temmerman speciaal voor stadslezers tijdens het Gents boekenfestival '9000 boeken', en de vrijkaarten voor Het Betere Boek. Ten slotte het project 'De zin van jouw leven': de zinnen van 10 stadslezers werden samen met die van 10 bekende Gentenaars op de ramen van De Krook geschreven. Nog te bekijken tot 15 februari. Van deze en tal van andere activiteiten werd nadien een weerslag gepubliceerd in de sectie 'In de kijker' op ons platform.

Zondag 14 februari 2021 bestaat Gent Leest één jaar. En ondanks coronamaatregelen en social distancing laten we die verjaardag niet ongemerkt voorbijgaan, maar vieren we hem extra feestelijk.

Gent Leest totebag

Dit zijn alvast de feestplannen van Bibliotheek De Krook:

1° In De Krook en de 14 wijkbibliotheken brengen Gent Leest onder de aandacht met een expo van de mooiste leestips die het afgelopen jaar zijn gepubliceerd. Van zaterdag 13 februari tot 12 april 2021 hangen in alle bibliotheken uitvergrote covers van getipte boeken, met een citaat van de stadslezer.

2° In De Krook halen we zoveel mogelijk getipte boeken uit de rekken en zetten we ze bij elkaar in de Agora (gelijkvloers), zodat de bezoekers ze daar makkelijk kunnen uitkiezen en lenen.

3° Bovendien organiseren we een volledig coronaveilige boekenruil. We riepen de stadslezers op om op zaterdagnamiddag 13 februari tussen 13 en 19 uur naar De Krook te komen en een ingepakt boek te ruilen op onze coronaveilige boekenkast.

'1 jaar Gent Leest': een mooi moment voor ieder die van boeken en van lezen houdt.

Tine Englebert