‘Bevrijd de zinnen’ op de literaire wandeling van 29 augustus 2021. Verslag

7 september 2021

Alvorens Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, de curatoren van Het Betere Boek 2021, op 9 oktober de zinnen gaan bevrijden, namen ze de Gent Leest-stadslezers eerst op wandeltocht door acht unieke locaties in het centrum van Gent. Tijdens deze literaire wandeling onthulden de curatoren stapsgewijs de verschillende lagen in het thema 'Bevrijd de Zinnen'.

Speciaal voor deze wandeling decoreerden de partners en sympathisanten De Krook, Paard van Troje, Willemsfonds vzw, Poëziecentrum, Oxfam Wereldwinkel, Liberas, Geuzenhuis en stadslezer Maya De Wulf hun gevel met een levensgrote banner van een ‘Hangend Gedicht’. We lazen gedichten van Radna Fabias, Maya Angelou, Mustapha Kör & Maud Vanhauwaert, Sappho, Mahmoud Darwish, Saadi & Hosheng Ossi en Kobayashi Issa & Lotte Dodion.

Hbb wandeling 2

Al Mu’ allaqat of ‘Hangende Gedichten’ is een reeks van tien Arabische gedichten uit de pre-islamitische periode. De gedichten kregen deze naam omdat ze vasthingen aan de Qaba in Mekka. De gedichten waren het symbool van erkenning van de beste dichters en woordvoerders van de verschillende Arabische stammen.

Vanuit de centrale gedachte dat dichters en schrijvers een cruciale rol vervullen in de vrijheid van denken, wordt met dit initiatief een hedendaagse echo in de wandeling die het festival in beweging brengt, gegeven.

Om die hedendaagse echo nog scherper te laten weerklinken in het straatbeeld, lieten de curatoren en zakelijk coördinator Pascal Nicolas een aantal Nederlandstalige dichters repliceren op een aantal klassieke ‘wereldgedichten’. De vormgeving van de banners is naar de hand van de Belgische schrijver, tekenaar en illustrator, Paul Verrept.

Ook dit jaar was de wandeling voorzien van alle digitale gemakken. Via de toeristische wandelapplicatie izi.TRAVEL-app kon men zowel de originele gedichten als hun Nederlandse vertaling aflezen van de eigen smartphone of tablet.

De geleide literaire wandeling van 29 augustus begon om 14u aan De Krook. Daar opende Sami Souguir, schepen van Cultuur voor Stad Gent, de wandeling en maakte hij bekend welke Nederlandstalige debuutromans in aanmerking komen voor De Bronzen Uil 2021. De jury koos voor zes recente boeken die een actueel en/of universeel thema behandelen.

Dit zijn de kanshebbers:

  • Simone Atangana Bekono (NL) met Confrontaties
  • Amarylis De Gryse (BE) met Varkensribben
  • Tobi Lakmaker (NL) met De geschiedenis van mijn seksualiteit
  • Vincent Merjenbergen (NL) met De grijzen
  • Sholeh Rezazadeh (NL) met De hemel is altijd paars
  • Caro Van Thuyne (BE) met Lijn van wee en wens

De uitreiking van De Bronzen Uil is het ceremoniële slotstuk van Het Betere Boek dat plaatsvindt in Minard, ook op 9 oktober. 10 stadslezers jureren mee voor de publieksprijs van De Bronzen Uil.

Bronzen uil en boeken

Zo'n 25 geïnteresseerden trokken van De Krook over de Kouter, Vrijdagmarkt, Brugse Poort tot aan het station om te eindigen in het Geuzenhuis bij koffie/thee (of een pintje) en gebak.

Na de literaire wandeling blijven de Hangende Gedichten tot en met 10 oktober hangen en zijn ze gratis raadpleegbaar op de izi.TRAVEL-app.

Bron: hetbetereboek.be