Boekenweek van 9 tot 18 april 2022 - Geschenk van Pfeijffer & essay van Rijneveld

11 april 2022

Van zaterdag 9 tot maandag 18 april staan Vlaanderen en Nederland weer helemaal in het teken van de Boekenweek.

Tijdens de Boekenweek ontvangen klanten in de deelnemende Gentse boekhandels het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer bij besteding van €15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor €5 in de winkel. Het Boekenweekgedicht van dit jaar is geschreven door Bart Moeyaert. Zijn gedicht 'Kortom' vangt de essentie van het Boekenweekthema Eerste Liefde in prachtige woorden.

'Monterosso mon amour' van Ilja Leonard Pfeijffer

'Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?’ Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Niets wat haar daartoe dwingt. Ze is de welgestelde echtgenote van een ex-diplomaat, drinkt zonder wroeging haar middagsherry en is als literatuurliefhebster zeer actief in de plaatselijke openbare bibliotheek.
Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso, waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar ertoe in haar eentje het vliegtuig naar Italië te nemen voor een korte voorjaarsvakantie. Antonio heette hij. Wie weet komt ze die na al die jaren nog eens tegen. Wat nog niemand weet – behalve de verteller van dit verhaal – is dat ze door onvoorziene omstandigheden veel langer in Monterosso zal moeten blijven dan de bedoeling was. Aan de impasse die dit veroorzaakt, komt een einde wanneer ze op een middag kennismaakt met een jongetje uit het dorp.

Monterosso mon amour Ilja Leonard Pfeijffer

'Het warmtefort' van Marieke Lucas Rijneveld

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen. De dierbaarste herinneringen aan het veilige 'warmtefort' gaan uit naar zijn 'eerste liefde', juf Christa uit groep 1.
De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen. In Het warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.

Tine Englebert

Warmtefort