Boekvoorstelling 'Jub en zijn traan'

12 mei 2022

Zoals menig Gentenaar weet, is boekhandel “Walry” de ideale locatie om nieuwe, kwaliteitsvolle kinderboeken te ontdekken. De uitnodiging om langs te gaan op de boekvoorstelling van kinderboek Jub en zijn traan werd dan ook met open armen ontvangen door redacteur Annalin. Naast een kans om nieuwe schrijvers en verhalen te leren kennen, was dit voor haar ook het ideale moment om verjaardagscadeaus in te slaan voor al haar jonge en oude kennissen. Een goed kinderboek is en blijft het beste geschenk voor iedereen.

Jub en zijn traan, een prentenboek geschreven door Arne De Loore en prachtig geïllustreerd door Astrid Vandendael, werd met verdiende aandacht gelanceerd tijdens een boekvoorstelling in de stadstuin van boekhandel Walry. Het resultaat van deze samenwerking is een schitterend kinderboek waar de illustraties en tekst elkaar naar een hoger niveau tillen.
Zoals terecht tijdens de avond werd opgemerkt: na 3 keer lezen vind je nog nieuwe details in de tekeningen.
Enkele originele tekeningen en collages kan je zelf gaan bewonderen in de boekhandel, wat een leuke blik achter de schermen in de creatie van een kinderboek geeft.

Jub1 2

De avond begon met een interview tussen de jonge auteurs en hun uitgeverij Pelckmans. Het enthousiasme voor het boek was voelbaar bij alle partijen.
Jub en zijn traan is een passieproject van twee opkomende talenten, en meteen ook een van de weinig positieve zaken die we hebben overgehouden aan corona. Arne studeerde schrijven aan het RITCS en vervolgens een educatieve master aan het KASK. Astrid studeerde eerst illustratie aan PXL Hasselt en vervolgens Animatie aan het KASK. Tijdens deze vervolgopleiding in de hoogdagen van corona leerden de twee elkaar kennen. Al snel ontdekten ze dat ze op een zelfde golflengte zaten en dezelfde ideeën hadden over wat een goed kinderboek zou moeten zijn.

Jub2 2

Hoewel de ene schrijft, en de andere illustreert, werd snel duidelijk dat ze elkaar perfect kunnen aanvullen. Hun zoektocht om woord en beeld te laten samensmelten bracht hen bij Jub, een nogal wereldvreemd en naïef jongentje die op zoektocht gaat naar de ware betekenis van een traan.

Hun eigen beschrijving van het verhaal is nog de mooiste: “Het is het kinderboek dat we zelf in onze jeugd hadden willen lezen.”

Deze perfect afgestemde samenwerking tussen Arne en Astrid werd nog eens extra in de verf gezet tijdens een signeersessie, waar het exact even lang duurde om voor iedereen een unieke Jub te tekenen, als om een persoonlijk tekstje te schrijven. Misschien hebben ze er weken op geoefend, misschien is het een extra bewijs van hun match made in heaven. Wat zeker is, is dat er uit deze samenwerking nog veel moois zal vloeien.

Annalin Van Biesen

Jub3 2