Boekvoorstelling ' Wees welkom boven op mijn beste hoed'

31 mei 2023

Vrijdagavond 26 mei 2023, 19.30 u, in boekhandel Limerick, dichtbij het Sint-Pietersstation, voorstelling van een nieuwe dichtbundel voor kinderen, jongeren en volwassenen, Wees welkom boven op mijn beste hoed met achttien oude “iconische gedichten die in het geheugen gegrift zijn” en hiermee verbonden nieuwe gedichten van vier hedendaagse levende kinder- en jeugddichters uit Vlaanderen en Nederland, Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden en Bette Westera en tekeningen in kleur van Trui Chielens.

Na een hartelijk welkom van Elly Simoens van uitgeverij De Eenhoorn aan talrijke aandachtige luisteraars en dank aan Soetkin Rigole van boekhandel Limerick voor de inspirerende locatie van de boekvoorstelling, steekt dichter Daniel Billiet van wal met het verhaal over de geschiedenis van het boek.

In 1988 zocht hij als pas gedebuteerd jeugddichter - Bananenschillen in jeans (1986) - naar kinderpoëzie op de prestigieuze boekenbeurs “Fiera del Libro per Ragazzi” in Bologna, waarbij beroemde dichters in “frisse uitgaven voor jongeren” te koop lagen. Dat inspireerde hem om in 1993 uit het dichtwerk van Guido Gezelle een bloemlezing voor kinderen en jongeren samen te stellen, Een puit met hete pootjes. En nu is er dertig jaar later Wees welkom … waarbij de drempel van elk kort of langer bekend oud gedicht zoals Aan de sneeuw van Constantijn Huygens (1596-1687) verlaagd wordt door vier hedendaagse kindergedichten met vooraf een korte toelichting over de tekstkeuze. Billiet noemt het een “fiets met steunwieltjes”.

Net zo boeiend, uitnodigend en bruggen bouwend als het vervolg van de avond met:
het voorlezen uit de dichtbundel door de bekende voormalige VRT-radiostem en tv-gezicht Wilfried Haesen, de Vlaamse dichteres Gil vander Heyden en dichter Daniel Billiet – de Nederlandse dichters Jos van Hest en Bette Westera waren verontschuldigd; afgewisseld met een gesprek over de inhoud van de bundel met de bekende Vlaamse dichter en poëziecriticus Paul Demets, Daniel Billiet en Trui Chielens; en een nababbel bij een signeersessie, een drankje en een hapje.

Intro, volgende gedichten voorgelezen:
Aan de sneeuw / Constantijn Huygens
Jasje van glas / Gil vander Heyden
Wortelstoemp / Daniel Billiet
Voor de verre prinses / J. Slauerhoff
Je mag me vragen wat je maar wil / Daniel Billiet

Gesprek, vraag en antwoord:
Over de keuze van de bekende gedichten: “geen saaie wegen maar zijpaden” (Paul Demets); niet laatdunkend over Alice Nahon, niet in de bundel maar van haar gedichten zijn er 250.000 exemplaren verkocht (Daniel Billiet).

Over ordening, beperking in tijd: van de middeleeuwen tot net na Wereldoorlog II, bijvoorbeeld gedichten van Ida Gerhardt en M. Vasalis (Daniel Billiet); niet chronologisch geordend dus “speels bladeren en stop” lezen.

Over thematiek, verschillende “tonaliteiten of stemmen”: bijvoorbeeld: gedichten over de dood (Paul Demets);
over de oorlog Pogrom / Ed Hoornik (Daniel Billiet).

Hoe gedichten gekozen? “Aansprekende versregels” als een hand of eerder een elleboogstoot? (Paul Demets):
geen keuze van “een collectief”, wel discussie, debat als een wedstrijd Vlaanderen versus Nederland (Daniel Billiet).

Voor welke leeftijd? (Paul Demets): vanaf de leeftijd van 9 jaar tot en met jongeren, volwassenen en ook belangrijk voor leerkrachten in het kader van actualiteit van begrijpend lezen (Daniel Billiet).

En wat met de meertalige leerlingen in het onderwijs? (Paul Demets): uitdaging en aanvulling nodig met een nieuwe dichtbundel (Daniel Billiet).

Over tekeningen: “losse lijn” en zeer goeie samenwerking met uitgeverij De Eenhoorn (Trui Chielens)

Coda, volgende gedichten voorgelezen:
Melopee / Paul van Ostaijen
Van hogerhand / Daniel Billiet
Bootje
/ Gil vander Heyden

Joël Neyt