Claire Keegan boven - De mooiste zin van 2023

13 januari 2024

Wie van boeken houdt, kan niet weerstaan aan de charme van mooie zinnen. In de Gent Leest Stadslezers Facebookgroep is het een gedeelde liefde.

Tijdens het voorbije jaar werd er tienmaal een mooiste zin gekozen. Dat leverde evenveel fraaie nominaties op voor de keuze van de allermooiste. Voor de tussentijdse verkiezingen werden er in totaal 53 zinnen van 50 verschillende auteurs genomineerd.

Claire-Louise Bennett met ‘Kassa 19’ en Mohamed Mbougar Sarr met ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ scoorden twee nominaties en Claire Keegan zelfs drie, tweemaal met ‘Pleegkind’ en éénmaal met ‘Dit soort kleinigheden’.

Dat de Ierse schrijfster Keegan duidelijk een lieveling van veel Gentse stadslezers is mag blijken uit de uiteindelijke top vijf van de mooiste zinnen van 2023.

  1. Vergeet nooit dat je niet altijd wat hoeft te zeggen. Veel mensen zijn de mist in gegaan omdat ze een uitgelezen kans om niks te zeggen lieten lopen. Uit ‘Pleegkind’ van Claire Keegan.
  2. Ik ben ergens waar ik niet kan zijn wat ik altijd ben en niet kan worden wat ik zou kunnen zijn. Uit ‘Pleegkind’ van Claire Keegan.
  3. Geen man zal ooit een groot man zijn als hij niet ook een vrouw durft te zijn. Uit ‘Alkibiades’ van Ilja Leonard Pfeijffer.
  4. De zin van poëzie is niet ons te verblinden met een verrassende gedachte, maar om één moment van het bestaan onvergetelijk te maken, een ondraaglijke triestheid waard. Uit ‘Onsterfelijkheid’ van Milan Kundera.

    en ex-aequo

    Niemand lijkt zo op een landschap - zijn Dolomieten, waar hij is geboren. Umberto is een rotswand die scheef over de wereld hangt, een opeen-stapeling van geologische lagen die bewegen met de traagheid van een continent. Een glimlach trekt verticale breuklijnen in zijn gezicht. Uit ‘Honderd miljoen jaar en een dag’ van Jean-Baptiste Andrea.

Laat niets ervan je weerhouden om ook in het nieuwe jaar één of meerdere mooie zinnen te delen en te nomineren in de Facebookgroep van de stadslezers.

Dirk Lambrecht