De Bronzen Uil Lezersjury: indrukken door stadslezer Anne De Schrijver

12 december 2022

Dit is de tekst die stadslezer en jurylid voor de Lezersprijs Anne schreef voor de uitreiking van De Bronzen Uil 2022.

Na ongeveer zo’n 1365 pagina’s gelezen te mogen hebben, mag ik jullie voorzien van mijn eigen beleving ervan.

Graag begin ik met het weer. Wat raar denken jullie vast. En toch, ik begin er graag mee want wat is het afgelopen weken serieus aan het afkoelen geweest.

En als ik de boeken moet samenvatten, dan is het wel met het woord: koud, want zowat bij elk boek heb ik koude gevoeld. Was het niet door het natte doorzee-se diepdiepblauw, dan was het wel door de barre winternacht in de Gelijktijdigheid der dingen waar vorst het leven in een ijzige greep houdt. Of door de aangespoelde zee die zo’n kouwelijke afstand weergeeft in Brandingen.
En mogen dan net deze 3, degene zij die met het meeste warmte hebben bezorgd.

Frouke Arns beschrijft literatuur als de bron van schoonheid en troost. Het is een venster op het verleden, heden en toekomst. Ze stelt de vraag: wat zijn we meer dan een verzameling ervaringen, indrukken en herinneringen?

Daar kan Anna van der Kruis misschien wel een antwoord op geven. Alhoewel Anna’s woorden heel kostbaar zijn. Je moet er zuinig mee omgaan, schrijft ze.

Nikki anderzijds, zegt dat woorden kunnen liegen, kunnen verdoezelen en manipuleren. Lichaamstaal, dat is pas eerlijk.

Zoals hun gedifferentieerde blik op taal en woorden, zo verschillen de 6 debutanten van vormstijl. De 6 verschillende debuten van vorm.
De ene schrijver trekt de fictieve kaart, de andere laat je verdwalen met puzzelfragmenten.
En dit is voor mij het boeiendste van de ervaring.

Het actief beleven en meeleven aan de hand van de verschillende vormen.

Jullie horen vanavond mijn stem in naam van de Gentse lezersjury, maar ook anderen hun beleving deel ik met plezier mee.

Yolan heeft erge genoten van het lezen. Het was een unieke ervaring om te mogen binnenkijken in het hoofd van 6 sterke schrijvers.

Voor Els was het een uiterst boeiende ervaring om boeken te lezen die ze zelf misschien niet direct zou uitkiezen bij een boekhandel.

En dan: die top 5 mogen doorgeven:
Amai .. wat moeilijk:
Maar kiezen moet men uiteindelijk altijd.

Bedankt!