De hormoonfabriek: boek wordt hoorspel in een podcast

26 oktober 2021

Je kan een boek lezen of beluisteren als luisterboek. Maar je kan soms ook genieten van een boek in zijn gedramatiseerde versie, uitgewerkt en prachtig gespeeld als een hoorspel. Voor redacteur Sofie De Braekeleer werd het genieten.

Een hoorspel? Is dat niet iets uit de tijd van onze grootouders? Ik hoor het je zo denken. Maar om oude technologie met nieuwe technologie te verbinden: het boek waarover ik je ga vertellen heb ik beluisterd via mijn smartphone als podcast. Tijdens het appelmoes maken en tijdens het wegwerken van bergen strijk. Het boek De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt is het gefictionaliseerde verhaal van een waargebeurd schandaal in de farma-industrie. Het is het verhaal van Organon, het bedrijf dat de pil op de markt bracht en daarmee een grote verandering teweegbracht.

Het verhaal wordt verteld door een oude man op zijn sterfbed die zijn herinneringen deelt met zijn verpleegster. Hij heeft geflirt, bedrogen, liefgehad en gefraudeerd. Hij kende geen schaamte en leefde voluit waarbij hij zijn bedrijf met veel energie leidde. Daarbij ging hij vaak in discussie met de topwetenschapper die hij aangenomen had om zijn vleesfabriek om te toveren tot een vooraanstaande farmaceutische voorloper. Er zijn de tegenstellingen tussen de frauduleuze en de rustige broer, tussen handel en wetenschap, de belevenissen tijdens de oorlog, de joodse identiteit van de familie, de problemen met de kerk als het bedrijf anticonceptie begint te produceren. Het is een spannend verhaal rond goed en kwaad en hoe makkelijk die grens soms vertroebelt en opschuift.

In de Parel Radio – podcast kan je het boek dus ‘beleven’ als hoorspel in 25 delen van telkens een half uur. Daarna is er een bonusaflevering waarin de podcasthost spreekt met de makers van De hormoonfabriek: Saskia Goldschmidt, de schrijfster en Peter te Nuyl die de regie deed van het audiodrama. Je leert er van de schrijfster hoe ze het ware verhaal omzette naar een gedramatiseerd boek en hoe dit aangepast werd naar een audiodrama. Hoewel het hoorspel dus meer dan 12 uur beslaat, verveelt het geen moment. Ik kan het alleen maar van harte aanraden. Nooit eerder kwam het voor dat ik het jammer vond als de strijk klaar was en ik dus op de pauzeknop moest duwen!

Sofie De Braekeleer