De studentencodex – Quid Est?
Het is weer voorbij die mooie zomer. Terwijl de vogels vertrekken richting het zuiden om te overwinteren, strijken in Gent de studenten weer in grote getalen neer. Naast alle verplichte lesliteratuur, heeft elke volleerde student nog een ander boek in zijn collectie: de studentencodex.
Dan hebben we het niet over de rechtencodices, waar vooral rechtenstudenten over moeten zwoegen, maar over het liedboek dat een onmisbaar attribuut is bij elke cantus.
Waar in de juridische wereld een codex een verzameling is van wetten, is een studentcodex een verzameling van voorschriften, regels, maar vooral liedjesteksten die gebruikt worden tijdens de cantus.
Het ontstaan is terug te brengen naar 1955, toen het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) voor het eerst een studentenliedboek uitbracht onder de naam codex. Intussen zijn er verschillende varianten in omloop, de meest bekende de groene versie (voornamelijk voor provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, en Limburg) en de blauwe versie de we vaker zien opduiken in de straten van Gent.
Elke uitgave bestaat uit drie delen:
- De Clubcodex of blauwe bladzijden, waar de regels voor het verloop van een clubavond/cantus geschreven staan
- Het liederboek, waar zoals de naam als zegt de liedteksten staan dan liedjes die traditioneel gezongen worden tijdens de cantus. De collectie bestaat uit honderden liederen in verschillende talen, naast Nederland en Engels, kan je ook Duitse, Afrikaanse, Franse of Latijnse teksten vinden.
-Het korpsboek, waar een overzicht staat van de meeste officiele studentenclubs en hun clubliederen.
In alle uitgaven zijn de eerste twee delen hetzelfde, enkel het korpsboek verschilt van editie tot editie en stad tot stad.
De eerste editie van de Gentse codex kwam uit in 1935, uitgebracht door het Seniorenkonvent Ghendt (SK Ghendt); maar in het begin van de jaren ’90 kwam er een einde aan deze edities.
Door financiële problemen kon SK Ghendt de nodige nieuwe editie niet uitbrengen, en werd er aangeklopt bij het Studentencentrum in Leuven. Deze konden de Gentse student enkele jaren depanneren met een kopie van de Leuvense codices, met aangepaste clubliederen en uiteraard met behoud van de iconische blauwe kaft. In 2012 begon in het Gent toch weer te kriebelen om een geheel eigen editie uit te brengen, met meer nadruk op de eigen identiteit van het Gentse studentenleven. Deze editie met eigen Gentse touch wordt uitgebracht door het Studentikoos Centrum Ghendt, die ervoor zorgen dat je nog steeds de iconische blauwe boekjes kan spotten in menig kiel van studenten in de Overpoort.
Interesse om te weten hoe dit boek eruit ziet? Als nieuw student op zoek naar deze Bijbel? Of als oudgediende student dringend op zoek naar een versie die niet met plakband en biervlekken aan elkaar hangt? Je zal zien dat je de codex niet kan kopen in de boekenwinkels, deze zijn enkel beschikbaar in de Overpoortbowl en de Canard Bizar.
Annalin Van Biesen