De vele manieren van lezen: podcasts met boekentips of voorleespodcasts

26 oktober 2021

Podcasts zijn razend populair. Redacteur Sofie De Braekeleer ging grasduinen in de uitgebreide collectie podcasts over boeken en lezen die prikkelen, inspireren of verdiepen.

Je kan een boek lezen, en daarvan staan er vele voorbeelden op de website van Gent Leest. Je kan voorgelezen worden (als kind, als volwassene, in een leesclub bvb zoals ik eerder vertelde op In de kijker: Een leesclub als geen ander), je kan een boek lezen door het luisterboek in huis te halen (waarvan ik verschillende boekverslagen plaatste in de Leestips op de website). En er zijn podcasts. Net zoals luisterboeken bieden ze de kans om te luisteren naar interessante dingen en zo de afwastijd, strijktijd of kooktijd sneller voorbij te doen vliegen.

Er bestaan verschillende podcasts over boeken of over lezen.
In bijvoorbeeld Uitgelezen Verhalen, Zandman en Het beste van Biesheuvel worden verhalen voorgelezen. In Parel Radio komen onder andere hoorspelen gebaseerd op boeken voor. De Hormoonfabriek is een fantastische tip (zie het artikel daarover op In de Kijker). Er zijn podcasts waar over boeken gepraat wordt en waar je dus leestips uit kan halen, zoals Boeken FM of Bende van het Boek. Populair zijn de Klara podcasts over historische boeken waarin de schrijver zelf in vele afleveringen vertelt en voorleest uit zijn boek: Leopold II, Het hart van Napoleon, De Zonnekoning, Wildevrouw, De Bourgondiërs). We vergeten zeker niet de podcasts voor kinderen: Boeken voor kinderen (waarin voorgelezen wordt) , Podkin Eenoor (waarin voorgelezen wordt uit boek 1 van mijn zoontjes favoriete Trilogie: helaas enkel het begin als aansporing om het boek in huis te halen) en natuurlijk is er een groot aanbod in het Engels: Studio Long Reads, Levar Burton Reads, The New Yorker: The Writer’s voice, The New Yorker Fiction, Storybound, …

Het aanbod aan podcasts over boeken groeit nog voortdurend, dus ontdekken maar!

Sofie De Braekeleer