Disrupt jezelf. Als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant.

20 februari 2020

Al een tijdje heb ik het gevoel dat het in de wereld steeds moeilijker wordt om crisissen op te lossen. De ene crisis volgt op de andere : bankencrisis, klimaatcrisis, politieke crisis, coronavirus… . De wereld draait maar door en de mensen voelen zich machteloos.

Elke Leyman en Mischa Verheyden schreven vanuit ditzelfde gevoel het boek Disrupt jezelf. Als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant. Ze schrijven dat ‘ externe veranderingen onlosmakelijk verbonden zijn met een innerlijke bewustzijnsverandering’. Steeds meer mensen stellen zich vragen over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Jonge mensen leven anders dan hun ouders. Ze delen, recycleren, wonen anders, hechten belang aan andere waarden. Ze zoeken naar oplossingen, soms heel kleine. Volgens de chaostheorie van de Belgische Nobelprijswinnaar Ilya Prigogine ‘kunnen fluctuaties in het gedrag van een kleine groep mensen het gedrag van de groep als geheel volkomen veranderen’.

Vanuit deze visie geven de auteurs van het boek de workshops Wij weten het niet. Volg ons voor VormingPlus in Bibliotheek De Krook. We hebben reeds een eerste workshop achter de rug, waarbij we elkaar leerden kennen en er een eerste onderwerp uit de bus gekomen is: geld, en de rol die het in ons leven speelt.

Iedereen die daar verder mee wil over nadenken is welkom tijdens de drie volgende workshops.

Disrupt jezelf. Als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant is zeker de moeite waard om te lezen. Een eyeopener.

Christel Van Renterghem