'Drie boeken': aflevering 104: Wim Oosterlinck praat met Jos Geysels

26 oktober 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In de aflevering 104: oud-politicus Jos Geysels.

"In een vorig leven als politicus had ik het zeer, zéér druk, maar toch las ik elke dag een stuk van een roman, soms maar tien minuten, soms maar vijf minuten, soms viel ik erbij in slaap, maar ik las elke dag."

Hier vind je de aflevering:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/10/26/drie-boeken-104-jos-geysels/

De boekenkast van Jos Geysels

Luister hier (via Spotify):
https://open.spotify.com/episode/5gL6j8obgnMF51IhoefjgA

Jos Geysels (1952) was tijdens zijn politieke carrière Federaal en Vlaams parlementslid. Hij was ook voorzitter van zijn partij Agalev, het huidige Groen. In 2002 werd hij Minister van staat.

Hij zit in de raad van bestuur van heel wat culturele organisaties en is erg actief binnen het boekenvak. Zo is hij onder meer nauw betrokken bij de Vlaamse boekenprijzen.

JG1

Hij woont in Turnhout maar we spraken af op het appartement van zijn vriendin Els Snick in Gent, die werkt aan de universiteit en literaire vertalingen doet vanuit het Duits. De gang hing vol tekeningen over schrijver Joseph Roth.

We hadden het over Uitgelezen, waar we elkaar hebben ontmoet toen ik er te gast was. Hij vertelt over zijn leraar Nederlands op het college die hem de literatuur binnenbracht.

Ik vraag hem wat er zich afspeelt achter de schermen van de literatuur. En het gaat even over politicus zijn - ik mis het nog elke dag, zegt hij.

JG2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jos Geysels:

1. Slobodan Snajder: De reparatie van de wereld
2. Jeroen Brouwers: Het hout
3. Herman Melville: De klerk Bartleby

Luister hier naar aflevering 104 van de podcast ‘drie boeken’ met oud-politicus Jos Geysels (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/104-jos-geysels-de-drie-boeken-die-je-moet-gelezen/id1480384949?i=1000539713165&l=nl

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/10/26/drie-boeken-104-jos-geysels

JG3

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck