'Drie boeken': aflevering 108: Wim Oosterlinck praat met Rik Van Cauwelaert

23 november 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 108: politiek journalist Rik Van Cauwelaert.

"Als het over romans gaat, lees ik toch liever een roman van iemand die ook echt iets heeft meegemaakt, dan van iemand die naar de muur heeft zitten staren en zich over zijn eigen lot heeft bekommerd."

Hier vind je de aflevering:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/11/23/drie-boeken-108-rik-van-cauwelaert/

De boekenkast van rik van cauwelaert

Rik Van Cauwelaert (1950) is politiek journalist. Hij begon ooit als fotograaf en sportjournalist, maar werd uiteindelijk politiek journalist met een sterke historisch achtergrond. Hij werkte lang voor Knack, was daar directeur en hoofdredacteur. Op dit moment schrijft hij een wekelijkse politieke column in De Tijd.

We hadden afgesproken in zijn huis in Roosdaal in Vlaams-Brabant. We gingen zitten in de living, vòòr mij een indrukwekkende muur vol boeken en een buste van Karel Van de Woestijne half verstopt achter stapels boeken, achter mij een even indrukwekkende muur vol boeken. Naast ons tafeltjes met boeken stapels hoog én nog een oude gesloten kast die hij tijdens ons gesprek zou opendoen en waaruit een héél bijzonder boekje tevoorschijn zou komen.

RVC1

Rik Van Cauwelaert is een boekenverzamelaar. Hij vertelt over zijn boekencollectie, zijn schatten, over de bibliotheek van zijn vader én het moment dat jonge Rik in het katholieke gezin met een pikante Nederlandse schrijver afkwam. Het gaat over zijn recentste boek over Fons Verplaetse, de gouverneur van de Nationale Bank, over zijn favoriete boekhandel in Brussel, en over het moment waarop hij zijn bekendste journalistieke onthulling deed: de uitspraak van Frank Vandenbroucke dat het Agusta-geld maar moest verbrand worden.

RVC2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Rik Van Cauwelaert:


1. Charles-Joseph de Ligne: De charmeur van Europa. Memoires
2. Joseph Conrad: Hart der duisternis
3. W.G. Sebald: Austerlitz

Luister hier naar aflevering 108 van de podcast ‘drie boeken’ met politiek journalist Rik Van Cauwelaert (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000542784853

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/11/23/drie-boeken-108-rik-van-cauwelaert/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

RVC3