'Drie boeken': aflevering 110: Wim Oosterlinck praat met Dyab Abou Jahjah

7 december 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 110: auteur en opiniemaker Dyab Abou Jahjah.

"Voor mensen die uit de Arabische wereld komen, kun je politiek nooit loskoppelen van de werkelijkheid. Politiek is geen abstract idee, net als voor Europeanen in de jaren 40. Je kan zonder politiek niet leven, je kan zonder politiek niet weten of je de volgende dag naar school gaat: is het dicht, is er een staking, zijn er bombardementen, zijn er snipers?"

De boekenkast van dyab abou jahjah

Dyab Abou Jahjah (Libanon, 1971) werd bekend in ons land als oprichter van de AEL: de Arabisch Europese Liga, een organisatie die vanaf 2001 de spreekbuis werd van allochtone jongeren in Vlaanderen. Na de dood van een Marokkaanse leerkracht braken er in 2002 rellen uit in Borgerhout. Abou Jahjah werd ervan beschuldigd aanstoker te zijn van de rellen en werd zelfs veroordeeld tot een gevangenisstraf. Die werd later ongedaan gemaakt. Aan deze episode heeft hij het zinnetje in zijn twitterbio te danken: Former State Enemy #1.

Dyab1

Hij heeft politieke wetenschappen gestudeerd en was politiek actief zowel in Libanon als in België. Hij is ook columnist, heeft boeken geschreven en is vooral een opiniemaker, een denker en zelfs: een systeemdenker, een bedreigde soort.

Deze aflevering is opgenomen in boekhandel Passa Porta in Brussel, in een bureau boven de winkel, een stille plek op een drukke zaterdagmiddag in Brussel. Dyab Abou Jahjah vertelt over de boeken die hij in de bibliotheek van zijn vader vond in Libanon. Over de bibliotheek die hij nog steeds in zijn geboorteland staan heeft, en over het geld dat hij op dit moment besteedt aan boeken, iets wat zijn vrouw beter niet zou horen, stelt hij tijdens ons gesprek vast.

Dyab2

Hij vertelt over hoe politiek iets dagelijks is in het Midden-Oosten, niet ver van mijn bed zoals hier. En hij raakt geëmotioneerd als ik op het einde van deze aflevering de naam noem van de man die hielp om hem uit de gevangenis te houden.


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Dyab Abou Jahjah

1. Colin Wilson: The Outsider
2. Leonard Cohen: The Flame
3. Amin Maalouf: The Crusades Through Arab Eyes

Luister hier naar aflevering 110 van de podcast ‘drie boeken’ met auteur en opiniemaker Dyab Abou Jahjah (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000544165543

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/12/07/drie-boeken-110-dyab-abou-jahjah/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Dyab3