'Drie boeken': aflevering 111: Wim Oosterlinck praat met Wim Opbrouck

14 december 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 111: acteur Wim Opbrouck.

"Alles wat ik professioneel doe, heeft met taal te maken. Ik heb dat eens uitgelegd aan de belastingcontroleur: boeken zijn voor mij als de moeren en bouten van een garagist."

Loveling

Wim Opbrouck (1969) is acteur en muzikant. Heel Vlaanderen kent hem van zijn legendarische rollen in In de Gloria en als Frankie Loosveld in Het Eiland. Hij is daardoor zonder twijfel de meest geïmiteerde acteur van Vlaanderen op bureaus en familiefeesten.

Hout

Hij studeerde aan Studio Herman Teirlinck, werkte voor de Blauwe Maandag Compagnie, waar hij ondermeer meespeelde in de legendarische voorstelling Ten Oorlog, geschreven door Tom Lanoye op basis van de oorlogsdrama’s van Shakespeare. Hij werkte voor het NTGent en was daar ook artistiek directeur. Hij acteerde in heel wat tv-programma’s en films. Naast acteren speelt hij ook muziek, ondermeer samen met Wim Willaert in De Dolfijntjes.

Max

Wim Opbrouck woont in Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke in West-Vlaanderen. Hij liet mij meteen zijn werkruimte en bibliotheek zien. Hij vertelt in deze aflevering waar een deel van de kasten van zijn bibliotheek vandaan komen.
Ons gesprek gaat over de vrouwen die zijn lezen gestimuleerd hebben. Over Hugo Claus en de indruk die hij op hem maakte, over zijn ontmoetingen met Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Hij brengt een ode aan Jeroen Brouwers, hij vertelt over zijn filmproject. Allemaal terwijl zijn witte dove kater om ons heen sloop en af en toe op de achtergrond in de kattenbak graaide. Een heerlijk gesprek met een bevlogen boekenlezer.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Wim Opbrouck:

1. Virginie Loveling: Oorlogsdagboeken
2. Jeroen Brouwers: Het hout
3. Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

Luister hier naar aflevering 111 van de podcast ‘drie boeken’ met acteur Wim Opbrouck (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000544883843

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/12/14/drie-boeken-111-wim-opbrouck/Veel luister- en leesplezier!