'Drie boeken': aflevering 136: Wim Oosterlinck praat met Patrice Toye

31 mei 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 136 is zijn gast filmregisseur Patrice Toye.

"Ik dacht altijd: ik ga nooit boeken verfilmen, want ik vond het boek meestal beter dan de film.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/05/31/drie-boeken-136-patrice-toye/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4TFnVkKULqnwZftGEqIbhn

De boekenkast van patrice toye

Mijn gast in deze aflevering is filmregisseur Patrice Toye (1967). Ze heeft een reeks langspeelfilms gemaakt, waaronder Rosie, waarmee ze verschillende prijzen won, Little Black Spiders en recent Muidhond, een film over pedofilie. Ze geeft les film aan LUCA School of Arts in Brussel, een filmschool die nu deel is van de KU Leuven.

Ik ging bij haar thuis in Schoten, waar ze samen met haar man woont en waar ik buiten luidruchtig werd begroet door haar drie honden. Binnen zag ik mooie kunstwerken aan de muren, naast de toiletdeur een poster van haar film Muidhond. We gingen zitten aan de keukentafel, waar haar boeken mét notities al klaar lagen.

Patrice1

Ze vertelt in dit gesprek wat het volgende boek is dat ze gaat verfilmen. De schrijver bij wie ze thuis op bezoek ging om toestemming te vragen. Het gaat over haar burn-out, over onschuld en naïviteit. Ik heb een theorie, dat al haar films te maken hebben met het verbreken van onschuld, je hoort haar reactie. Ze vertelt over de schrijver die ze leerde kennen door zijn mooie ogen. En waarom ze mij drie uur na het einde van dit gesprek ging terugbellen.

Patrice2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Patrice Toye

1. Wessel te Gussinklo: De opdracht
2. Julio Cortázar en Carol Dunlop: De autonauten van de kosmosnelweg
3. Hubert Mingarelli: Vier soldaten

Luister hier naar aflevering 136 met filmregisseur Patrice Toye. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000564617943

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/05/31/drie-boeken-136-patrice-toye/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Patrice3