'Drie boeken': aflevering 137: Wim Oosterlinck praat met Raf Walschaerts

7 juni 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 137 is zijn gast Raf Walschaerts van Kommil Foo.


"Ik ben pas beginnen leven toen ik kon lezen. Zo vertelt mijn moeder het. Ik had als kind nauwelijks speelgoed, maar lezen was van mijn 7, 8 jaar een passie.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/06/07/drie-boeken-137-raf-walschaerts/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4yX8MPYE3JqQwSBC7BHnAz

De boekenkast van raf walschaerts 1

Raf Walschaerts (1965) vormt samen met zijn broer Mich het cabaretgezelschap Kommil Foo. Hun doorbraak beleefden ze in 1992 toen ze het Nederlandse Cameretten-festival wonnen. Al 35 jaar maken ze samen voorstellingen. Raf heeft ook al enkele solovoorstellingen gemaakt.

Ik ging bij hem thuis voor dit gesprek, hij woont met zijn toekomstige vrouw in een gerenoveerde boerderij in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem in Oost-Vlaanderen. We gingen zitten in een gebouwtje achter het woonhuis, het schrijf- en repetitiekot van Kommil Foo, zei hij: een ruimte met enkel een tafel, een piano en wat stoelen. Hij had die dag nog maar één van zijn drie boeken uitgelezen, dus we zaten kort op de bal.

Rw1


Ons gesprek gaat over zijn schitterende boekenkast, over hoe iets dat hij in een boek leest, soms in een voorstelling van Kommil Foo kruipt, over de samenwerking met zijn broer Mich, al 35 jaar lang, hoe dat werkt, over het stokpaard dat naast ons op tafel lag. En voorts over Reve, over perversiteiten, en over manipulatie.


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Raf Walschaerts:
1. Philip Roth: Sabbaths Theater
2. Gerard Reve: Nader Tot U
3. Anjet Daanje: De herinnerde soldaat

Rw2
Luister hier naar aflevering 137 met Raf Walschaerts van Kommil Foo. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000565456414

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/06/07/drie-boeken-137-raf-walschaerts/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Rw3