'Drie boeken': aflevering 139: Wim Oosterlinck praat met Alain Platel

21 juni 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 139 is zijn gast choreograaf en regisseur Alain Platel van Les Ballets C de la B.


"Ik heb het gevoel dat mijn boeken een soort biografie vormen, dat ik mijn leven kan reconstrueren aan de hand van de boeken die hier staan.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/06/21/drie-boeken-139-alain-platel/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4OhzVFppEt7L7sFp97MzGT

De boekenkast van alain platel


Mijn gast in deze aflevering is Alain Platel (1956), regisseur-choreograaf en broer van Pascale Platel die ik al eerder te gast had in deze podcast. Hij studeerde voor orthopedagoog. In 1984 richtte hij het gezelschap Les Ballets C de la B op. Hij maakte voorstellingen als Bonjour Madame, Iets op Bach, Bernadetje samen met Arne Sierens, en later Wolf, Nine Finger, Gardenia, Nicht Schlafen, Requiem pour L en C(h)oeurs.

We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Gent, waar hij woont samen met zijn vrouw en hun hond Kito. Hij had koekjes en fruitjes klaargezet op een tafeltje naast zijn prachtige boekenkast. En daar gingen we zitten om over boeken te praten.

AP1


Ons gesprek gaat over de boeken die hem tot voorstellingen geïnspireerd hebben, over boeken die je levensverhaal vormen, over mannenvriendschap, over dagboeken en plakboeken. Hij vertelt hoe een voorstelling ontstaat en over de wreedste voorstelling die hij ooit maakte. En het gaat over de uitdrukking: een Platelleke doen. En wat dat precies wil zeggen.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Alain Platel

1. Marguerite Duras: Het materiële leven
2. Uzodinma Iweala: Beasts of no nation
3. Hanya Yanagihara: Een klein leven

Ap2


Luister hier naar aflevering 139 met Alain Platel. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000567199752

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/06/21/drie-boeken-139-alain-platel/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Ap3