'Drie boeken': aflevering 147: Wim Oosterlinck praat met Sophie Dutordoir

16 augustus 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 147 is zijn gast CEO van de NMBS Sophie Dutordoir.


"En dan is de vakantie daar. Die is er niet veel, maar ze is een godsgeschenk, mijn grootste cadeau. Dan ben ik zo blij als een kind omdat ik kan lezen.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/08/16/drie-boeken-147-sophie-dutordoir/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/0wSAzoZ79zzTjbcntcHP5h

De boekenkast van sophie dutordoir


Sophie Dutordoir (1962) is CEO van de NMBS, de nationale spoorwegen. Ze studeerde Romaanse aan de Universiteit van Gent, werkte op verschillende kabinetten, waaronder dat van toenmalig eerste minister Wilfried Martens. Ze werkte voor Elektrabel en werd daar CEO, stapte toen op om een eigen delicatessenzaak te beginnen in Overijse en werd in 2016 gevraagd als CEO van de NMBS.

Ik ging bij Sophie Dutordoir thuis langs, ze woont in Overijse. Haar zoon was thuis om te studeren, we gingen zitten aan tafel om over boeken te praten. Over managementboeken was ze kort: geen interesse.
De drie boeken die ze kiest zijn niet rechtstreeks verbonden met haar werk, maar ze zijn wel stuk voor stuk verbonden met haar persoonlijkheid, met de keuzes die ze maakt.

Sd1


Het gaat over haar thesis op de universiteit, over welke les van haar delicatessenzaak ze meenam naar de NMBS, over de ontmoeting met één van haar helden.
Over lezen op reis en het bijzondere ritueel dat ze daarvoor samen met haar man ontwikkeld heeft.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Sophie Dutordoir:

1. Simone Veil: Une vie
2. Annie Barrows & Mary Ann Shaffer: Le cercle littéraire des amateurs d’épluchures de patates
3. Charles De Coster: La Légende d’Ulenspiegel

Sd2Luister hier naar aflevering 147 met Sophie Dutordoir. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000576199957

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/08/16/drie-boeken-147-sophie-dutordoir/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Sd3