'Drie boeken': aflevering 149: Wim Oosterlinck praat met Hind Fraihi

30 augustus 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 149 is zijn gast onderzoeksjournaliste Hind Fraihi.

"Er zijn boekenpersonages die ik meeneem in mijn leven, op mijn schouders, ergens in mijn hoofd, die zo beklijvend zijn geweest dat ik ze meedraag als een soort schaduwmens."

Hind Fraihi (1976) is één van de belangrijkste journalistieke stemmen in ons land. Ze deed onder meer onderzoek naar islam-fundamentalisme in Molenbeek en naar gesloten extreemrechtse fora op internet. Ze bestudeert de mechanismes van radicalisering en de werking van extremistische groeperingen en bewegingen.

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/08/30/drie-boeken-149-hind-fraihi/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/3p9FnJu7jPHx1eEjCLCfh7

Aarduitwrijvingen


Ik ging langs bij haar thuis in Bornem; we gingen vlakbij het open raam zitten. Ze vertelt dat haar moeder haar poëzie leerde kennen en haar nog steeds regelmatig gedichten stuurt. Het gaat over hoe ze haar job ziet, hoe ze te werk gaat, wat ze bijvoorbeeld precies vraagt aan jongeren in Molenbeek. Het gaat over bagger en bedreigingen. Over erotiek, verlangen en aarde. En ze vertelt over de boekenruil die ze onlangs met haar zoon gedaan heeft en waardoor ze hem nu een speer moet kopen.
Ze wilde tijdens het gesprek trouwens absoluut rechtstaan; ze vertelt zo meteen waarom. Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hind Fraihi.

Breivik

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hind Fraihi:

1. Charlotte Van den Broeck: Aarduitwrijvingen
2. Åsne Seierstad: Een van ons
3. Willem Elsschot: Het dwaallicht

Luister hier naar aflevering 149 met Hind Fraihi. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000577743611
Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/08/30/drie-boeken-149-hind-fraihi/
Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Dwaallicht