'Drie boeken': aflevering 152: Wim Oosterlinck praat met Meryame Kitir

20 september 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 152 is zijn gast minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir.


"Ik ben pas echt bewust beginnen te lezen toen ik in de politiek ging.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/20/drie-boeken-152-meryame-kitir/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2aMP83tKWAk5TQAjWkHWst

Boekenstapel MK


In deze aflevering is mijn gast federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir (1980). Ze begon als arbeidster bij Ford Genk, om via de vakbond langzaam de politiek in te rollen: eerst als gemeenteraadslid in Genk, dan als parlementslid, nu als minister.

We hadden afgesproken in haar appartement in Genk, dat uitkijkt op de oude mijntorens van C-Mine. Haar vader kwam ooit vanuit Marokko in België wonen om in de mijnen te werken. Ze had taart gekocht, we gingen aan tafel zitten. Er staan boeken, maar niet zoveel, ze heeft een deel van haar boeken net weggedaan.

MK1


Ze vertelt over boeken lezen op vakantie, en in de zetel in je joggingpak horen dat je minister wordt. Over haar moeder die stierf toen ze twee was en haar vader toen ze 18 was.

Je hoort het verhaal van iemand met een voorbeeldfunctie: iemand van Marokkaanse ouders die een politieke carrière heeft in België, maar ook iemand die vroeger werkte als arbeidster bij Ford Genk en nu minister is. Ze vertelt over het aanvaardingsproces daarvan.

MK2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Meryame Kitir:

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen
2. Stefan Goris & Stijn Moekaars: Esdra. Het verhaal van een bijzondere sledehond
3. Nadia Nsayi: Dochter van de dekolonisatie

Luister hier naar aflevering 152 met Meryame Kitir. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000580004991

MK3

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/20/drie-boeken-152-meryame-kitir/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck